mentoring 2

Veliko interesovanje u Srbiji za mentoring – program podrške za mikro, mala i srednja preduzeća i klastere u Srbiji

Mentoring podršku u 2015. godini dobio je 101 korisnik, u organizaciji Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA); korisnici mentoring podrške su mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i klasteri. Svi korisnici su izabrani putem javnog poziva, a ove godine dvostruko više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među srpskim preduzetnicima za ovakav oblik usluge.
Tokom leta održani su inicijalni sastanci japanskih i srpskih mentora sa korisnicima, a od jeseni aktivno traje program podrške. Obuhvaćena je cela teritorija Srbije, podršku dobijaju preduzeća u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kruševcu, Lajkovcu i Loznici. Najviše prijavljenih preduzeća je iz oblasti privrede.
Kroz program mentoring je od 2010. do 2014. godine podržano 523 korisnika širom Srbije, koji su program ocenili kao veoma koristan za unapređenje svog poslovanja. Program je iz godine u godinu sve uspešniji. Nacionalna agencija za regionalni razvoj sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa, koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.
Mikro, mala i srednja preduzeća u Srbiji su vrlo razvojno orijentisana, a često nemaju posebne kadrove ili odeljenja za upravljanje važnim aspektima poslovanja i stoga vrlo jasno prepoznaju potrebu i spremni su da prihvate podršku koja može unaprediti njihovo poslovanje. Društva sa ograničenom odgovornošću čine najbrojniju grupu korisnika mentoringa, čak 76% . Mali i mikro (do 10 zaposlenih) privredni subjekti čine najveću grupu korisnika mentoringa – 94% korisnika je iz ove kategorije privrednih subjekata.
– Sastanak svih regionalnih mentora biće održan u Beogradu 29. septembra 2015. godine –
Zahvaljujući uspešnosti programa u Srbiji, program mentoringa u 2015. godini sastavni je deo novog Projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana – Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, koji sprovodi NARR u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA. Predmetni Projekat je prvi projekat tehničke podrške regionalnog karaktera koji finansira Vlada Japana i sprovodi se u periodu 2013-2016. godine; cilj Projekta je unapređenje standardizovanog sistema mentoring podrške i transfer modela sistema u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.
Mentori iz Srbije, zajedno sa japanskim kolegama, pružaju obuku mentorima iz Bosne i Crne Gore, kao i podršku preduzećima iz regiona. Sastanak svih mentora iz regiona, uz prisutsvo mentora iz Japana, održaće se 29. septembra u Beogradu, pod pokroviteljstvom Nacionalne agencije za regionalni razvoj. Ovo će biti jedan od najvećih događaja u aktuelnom projektu koji je podržan od strane JICA, kada će regionalni mentori razmeniti svoja iskustva sa terena.

Povezana vest:  DODATNIH 60 MILIONA DOLARA INVESTIRANO U FOODPANDU