loeral_potpisivanjePrestižni program „Za žene u nauci“ od sada i u Srbiji – stipendije za srpske naučnice

 

Potpisivanjem protokola o saradnji između Ministarstva za nauku i tehnološki razvoja Republike Srbije, kompanije L’Oréal Balkan i Nacionalne Komisije za UNESKO otvoren je konkurs za mlade naučnice koje se bave naučno istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka. Ovaj program predviđa dobijanje stipendija u okviru svetski poznatog projekta „Za žene u nauci“ na nacionalnom nivou  i ima za cilj pružanje podrške mladim ženama u daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju.

Povezana vest:  Humantirana akcija Lagune na Sajmu knjiga

 

-Kroz ovaj projekat želimo da pružimo podršku ženama koje se bave naukom u Srbiji -izjavio je Božidar Đelić,  potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoja povodom potpisivanja protokola o saradnji i pokretanje programa Nacionalnih stipendija i dodao: – Nakon prošlogodišnjeg uspeha naše mlade naučnice Ivane Pešić, doktorke medicinskih nauka sa Univerziteta u Nišu koja je učestvovala na međunarodno konkursu „Za žene u nauci“i prve žene iz Srbije koja je dobila L’Oréal UNESCO stipendiju prepoznali smo značaj ulaganja u znanje i nauku kao preduslov za razvoj i napredak društva u celini.

Povezana vest:  Novi miris praznika uz savršen Doncafé spoj

 

-Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ je ono što mi danas pokrećemo u Srbiji, preko 500 mladih naučnica širom sveta je dobilo našu podršku u daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju. Ove godine ćemo dodeliti dve stipendije mladim ženama do 35 godina na doktorskim i postdoktorski studijama – rekla je gdj.Brigite Streler, generalna direktorka L`Oréal Balkan d.o.o.

 

Projekat „Za žene u nauci“ postoji od 1998. godine kada su L’Oréal i UNESCO ostvarili saradnju i organizovali dodelu nagrada na međunarodnom nivou u oblasti prirodnih nauka. Kasnije je nagrada proširena i na Program Nacionalnih stipendija  i dodeljuje se za projekte koji će biti ostvareni u svakoj zemlji pojedinačno. Program Nacionalnih stipendija je prvi put pokrenut ove godine u našoj zemlji, a postoji i primenjuje se u 40 zemalja širom sveta. Nagrade u vrednosti od 5. 000 evra biće dodeljene kao podsticaj ženama da nastave da se bave naukom u svojoj zemlji.

Povezana vest:  IKEA Srbija objavila rezultate istraživanja sprovedenog među LGBT+ osobama u regionu