5-jun-moj-dan-oplaneti-seVelika ekološka akcija „5.jun- Moj dan“

 

Balkanski fond za lokalnu inicijativu (BCIF), Zelena lista Srbije i Savez izviđača Srbije realizovaće veliku ekološku akciju  „5.jun- Moj dan“  u subotu 5. juna u Beogradu povodom Dana zaštite životne sredine. Akcija će početi u 11 časova na Trgu Republike.

Dogašaj će otvoriti Nada Dumić, predstavnica Grada Beograda i članica Gradskog veća, a građanima će se još obratiti: Majk Harvi (Mike Harvey), šef misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ivana Vranjican, menadžer za ekološke projekte kompanije Telenor, predstavnik Saveza izviđača Srbije, predstavnik Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), Kevin Valis (Kevin Wallis), specijalni gost iz Velike Britanije i član Saveza izviđača Velike Britanije

Povezana vest:  Beč dobija još jednu metro-liniju U5

Učesnici će na Trgu Republike formirati veliki znak za reciklažu, kojim će simbolično poslati poruku  nadležnim građanima i drugim akterima u društvu da preuzmu aktivniju ulogu u rešavanju problema otpada u Srbiji.

Nakon otvaranja, učesnici akcije će krenuti u šetnju Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana.

Program na Kalemegdanu počinje u 12 časova kod spomen ploče srpsko-francuskog prijateljstva i otvara ga Žarko Paspalj, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije koji će biti gost na Telenorovom štandu.

Povezana vest:  Odabrani pobednici PepsiCo Nutrition Greenhouse programa

Proslavljeni košarkaš će ubaciti prvu konzervu u koš za reciklažu i označiti početak aktivnosti na šest punktova:Selekcija otpada, Biodiverzitet, Prirodna staništa, Igra, Pesma, Punkt žonglera

Na tim lokacijama će više od 700 dece iz cele Srbije na kreativan i interaktivan način građanima pokazati značaj reciklaže i ukazati na važnost zaštite životne sredine u Srbiji. Njima će pomoći ArtEko roboti kontejneri koji imaju mogućnost da „govore“ i žongleri sa ekološkim tačkama. Na punktovima će se održati po tri interaktivne radionice posvećene ekološkim temama.

Povezana vest:  Kompanija Unilever u akciji čišćenja roditeljskih kuća, za zdravije okruženje dece obolele od raka

U akciji će učestvovati i zaposleni iz više kompanija: Telenor, Coca Cola, Ernst and Young, Božić i sinovi itd. Za sve posetioce na Kalemegdanu koji ponesu stari mobilni telefon na reciklažu, kompanija Telenor je pripremila poklone.

Akcija se realizuje u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj, koju realizuje mreža ekoloških organizacija “Zelena Lista Srbije“ i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Telenor fondacijom i Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a.