Prater2

Bečki Prater slavi 250 godina postojanja

Sledeće godine bečki zabavni park „Prater“ obeležava 250 godina postojanja. Ovaj park za zabavu i odmor, koji se prostire na šest kvadratnih kilometara, ima veoma bogatu istoriju. Za javnost je otvoren 1766. godine kao mesto za odmor, a pre toga je bio dostupan samo plemićima. Tačno dva i po veka kasnije „Prater“ nudi više od 250 atrakcija za preko četiri miliona posetilaca godišnje. Ponuda se stalno proširuje, te je od 2010. obogaćena najvišim ringišpilom u Austriji (171 metar), a od ove godine je u ponudi i kapsula za letenje „Wind-O-Bona“.

Povezana vest:  Na aukciji pisma autorke romana Prohujalo s vihorom

Tocak

Ono što bečki „Prater“ čini jedinstvenim jeste mešavina atrakcija među kojima je i Muzej voštanih figura „Madame Tussauds“, tradicionalnog zabavnog parka sa odgovarajućim sadržajem, raznovrsne gastronomske sadržaje u blizini zelene oaze za mir i odmor sa bogatom ponudom za sportske aktivnosti.

Ovogodišnja nagrada za turizam u Beču dodeljena je „Prateru“. Ovu nagradu već 26. put dodeljuje „Bečka privreda“, a nagrađuju se ličnosti i institucije koje svojim izvanrednim zalaganjem doprinose razvoju turizma u austrijskoj prestonici.

Povezana vest:  Pipa Midleton strahuje da se nikada neće udati

Prema rečima Valtera Ruka, predsednika Bečke privredne komore, prestonica Austrije se danas ubraja među najposećenije turističke destinacije u svetu. Svake godine rekord u broju posetilaca bude oboren, a prošle godine je zabeleženo 13,5 miliona noćenja.

Prethodnih godina dobitnici ove nagrade su bili dvorac Šenbrun, originalna Zaher torta, Katedrala svetog Stefana kao i Belvedere i muzej Albertina.

Povezana vest:  Alis Kuper i Ranavejz u igrici Guitar Hero

PHOTO: Cvijeta Radović / COMPRESS