Koh-i-noor

Indijci traže od britanske vlade da vrati dijamant koji se nalazi na kruni kraljice

Bolivudske zvezde i indijski biznismeni pokrenuli su pravni postupak kako bi vratili 105-karatni dijamant u vrednosti od 100 miliona funti koji se nalazi na kruni britanske kraljice, a za koji tvrde da je ukraden iz njihove zemlje, piše „Daily mail“.
Dijamant Koh-i-Noor, koji je nosila kraljica majka na krunisanju svog muža i kasnije svoje ćerke, mogao bi da bude istrgnut iz britanske krune i vraćen u Indiju, pošto su Indijci pokrenuli sudski postupak pred Visokim sudom u Londunu zahtevajući od britanske vlade da vrati 105-karatni dijamant.
Taj postupak mogao bi da izazove neprijatnosti na ručku koji priređuje britanska kraljica za indijskog premijera Narendru Modija sledeće nedelje u Bakingemskoj palati, a takođe ponovo baca svetlo na britansku kolonijalnu istoriju.
David de Souza iz grupe koja pomaže u finansiranju postupka izjavio je da je Koh-i-Noor samo jedan od mnogih artefakata koji su odneti iz Indije pod sumnjivoim okolnostima.
On tvrdi da su posledice britanske kolonizacije „krađa indijskog bogatsva i uništavanje duše zemlje“.
Bolivudska zvezda Bumika Sing je na to dodala da Koh-i-Noor nije samo dragi kamen već deo istorije i kulture i nesumnjivo mora biti vraćen.
Vlada Britanije odbacila je zahteve za vraćanjem ovalnog dijamanta koji je vladar Dulip Sing poklonio kraljici Viktoriji 1851. godine, nakon britanske aneksije Pendžaba.
„Umešani u ovaj smešan slučaj treba da shvate da su britanski kraljevski dragulji pravo mesto za Koh-i-Noor dijamant u znak zahvalnosti i przinanja za više od tri veka britanskog prisustva u Indiji koje je doprinelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje, rekao je za „Daily Mail“ istoričar Endrju Roberts.
Pakistan, Indija, Iran, pa cak i avganistanski Talibani, tvrde takođe da imaju pravo na dragulj, čiji naziv u prevodu znaci „Planina svetlosti“, a njegovo postojanje prvi put je dokumentovano 1304.
Legenda kaže da ko god nosi taj dijamant postaje neverovatno moćan, ali sme da ga nosi samo Bog ili žena, dok muške vlasnike zadesiće nesreća.
Kraljica Elizabeta je 1937. dala da se dijamant ugradi u centralno mesto na kruni koju je nosila na krunisanju svog supruga kralja Džordža VI.
„Koh-i-Nur“ je i dalje u toj kruni, koja je ležala na kovčegu kraljice majke tokom njene sahrane 2002.

Povezana vest:  Počinje pretprodaja karata za peti Festival nauke