zimska voznja bicikla bec

Saveti iz Beča za zimsku vožnju biciklom

U austrijskoj prestonici, koja raspolaže sa preko 900 kilometara biciklističkih staza, oko 25 odsto biciklista vozi svoje dvotočkaše bez obzira na godišnje doba, dok je u velikim biciklističkim gradovima poput Amsterdama i Kopenhagena taj udeo i do 80 odsto.

Vožnja bicikla zimi, pa čak i na temperaturama ispod nule, drži nas zdravima, pošto promene iz toplog u hladno stimulišu imuni sistem. Briga da se tako može naškoditi plućima zbog hladnog vazduha je kod zdravih ljudi neosnovana, pošto se vazduh na putu do pluća sasvim dovoljno zagreje. Osim toga vožnja bicikla po sunčanom vremenu pospešuje proizvodnju vitamina D i nekih hormona koji pomažu u sprečavanju moguće zimske depresije.

Povezana vest:  Međunarodna konferencija u Beču „Lokalni heroji & globalni igrači – koliko je poštena ekonomija deljenja?"

Oni koji se budu vodili savetima za zimsku vožnju lako će proći kroz hladnoću. Biciklistima se savetuje da odeća bude slojevita, jer se tako telo lakše zagreva, a treba voditi računa i o tome da vazduh može da cirkuliše, kako se telo ne bi previše znojilo.

Na hladnom vremenu bi trebalo koristiti kapu i rukavice, ali tako da ne smetaju pri upravljanju biciklom, a svi oni koji lice štite kremama bi trebalo da na niskim temepraturama koriste kreme koje u svom sastavu ne sadrže vodu.

Povezana vest:  CELLU DESTOCK SERUM FLASH - prvi Vichy serum koji u trenutku izglađuje kožu i smanjuje vidljivost celulita za 14 dana

Važna je i redovna kontrola sajli i kočionog sistema, jer se pri niskim temperaturama mogu zalediti, pa kočnice ne bi bile u funkciji. Na klizavom putu se preporučuje manji pritisak na točkove i malo niže postavljeno sedište.

Kako bi se bicikl sačuvao od korozije ne preporučuje se trenutno unošenje bicikla u tople ili vlažne prostorije. Važno je i održavanje lanca kako bi se sprečila korozija, pri čemu od pomoći mogu da budu različita ulja i masti.

Povezana vest:  Od subote velika izložba Lego kockica

Po hladnom vremenu je najvažnije održavati bicikl čistim. Uklanjanjem prljavštine i blata se sprečava skupljanje vlage koja prouzrokuje koroziju. Pored svega ovoga posebnu pažnju treba obratiti na signalizaciju i svetla, a preporučuje se da imate i zvono za bicikl.

PHOTO: Sebastian Philipp