807A0914

Formiranje psihološkog kutka pri kancelarijama za mlade Bečej, Varvarin i Raška

Centar za istraživanje i promociju iz Beograda, u saradnji sa partnerima – Kancelarijama za mlade Raška, Varvarin i Bečej, predstavio je 19. februara široj javnosti rezultate ostvarene u sklopu projekta „Formiranje psihološkog kutka pri kancelarijama za mlade Bečej, Varvarin i Raška“, podržanog od strane Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.
Tom prilikom o projektu su govorili Milica Ćirić, iz udurženja Centar za istraživanje i promociju, članovi projektnog tima, kao i predstavnici opštinskih uprava, koji su pružili snažnu podršku realizaciji i nastavku započetih aktivnosti.
Obraćajući se prisutnima, predsednik Opštine Raška, Ignjat Rakitić ukazao je na vidljive rezultate projekta – 24 mlada psihologa kojima je data prilika da steknu praktično iskustvo, preko hiljadu mladih ljudi iz 3 uključene opštine, kojima je bliže predstavljena tema mentalnog zdravlja i ukazano na postojanje nove usluge na lokalnom nivou i više od 50 individualnih savetovanja održanih u periodu januar-februar 2016.
Nadovezujući se na prethodno izlaganje, načelnik Opštinske uprave Opštine Varvarin, Ivan Đurković istakao je da su opštine prepoznale značaj bavljenja ovom temom i da će i tokom 2016. nastaviti da podržavaju aktivnosti projektnog tima usmerene na poboljšanje položaja mladih u lokalnoj zajednici.
Olivera Bukinac, psiholog, predstavnik Opštine Bečej, i član projektnog tima ukazala je da se u vremenu obeleženom teškom ekonomskom situacijom i krizom moralnih vrednosti, kada se mladi sve teže osamostaljuju, a životni put im je obeležen brojnim teškoćama i izazovima, često srećemo sa poremećajima ponašanja i depresivnim stanjima među mladima.
– Stoga je cilj ovog projekta da pokaže mladima da imaju izbor i podršku, te da postoji mesto na kome besplatno mogu potražiti pomoć u sebi bliskom okruženju – psihološkom kutku za mlade – deo je izlaganja Olivere Bukinac.
Od inicijalnog treninga za mlade psihologe, preko desetina vršnjačkih radionica po školama, do formiranja samog kutka u kome su započeta individualna savetovanja, mladi su pokazali izuzetno interesovanje za projekat, stavljajući time pitanje mentalnog zdravlja visoko na lestvici prioriteta. Kako pomoći mladima da dođu do odgovora na svoja pitanja i nedoumice, da se osete sigurnije i uvide da je razgovor najbolji način da se oslobode svakodnevnog stresa, tema je koja će biti aktuelna i u narednim projektnim aktivnostima.

Povezana vest:  Više od 100 mladih naučnika iz cele Srbije u programu 16. Festivala nauke