U okviru velike akcije čišćenja spomenika kulture u gradovima širom Srbije, očišćen je i zaštićen spomenik hajduk Veljku u Negotinu. Stručni tim kampanje “Cif čisti Srbiju“ koji predvode  konzervatori, profesori sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa novijeg negotinskog spomenika ovom junaku uklonio je grafite, naslage čađi i ostale nataložene nečistoće, čime je spomeniku vraćen blistavi sjaj. Nakon temeljnog čišćenja nanesen je i specijalni anti-grafitni sloj koji će olakšati njegovo dalje održavanje. Spomenik hajduk Veljku Petroviću, rad vajara Nebojše Mitrića, otkriven je 1983. godine u sećanje na velikog junaka iz perioda borbe protiv Turaka.

Povezana vest:  BATA SPASOJEVIĆ POMERIO SVE GRANICE: Ljubitelji mode uz suze i ovacije pozdravili neviđeni spektakl na Belom dvoru

-Od početka svog poslovanja u Srbiji kompanija Unilever Beograd uvek insistira podršci i saradnji sa lokalnom zajednicom. Već treću godinu zaredom čistimo spomenike i institucije kulture širom zemlje i ponosni smo na vrlo pozitivne reakcije koje dobijamo od građana i lokalnih samouprava. To nas je uverilo da smo uspeli da ostvarimo osnovni cilj ove kampanje, a to je podizanje nivoa svesti o čistoći – rekao je g. Dobrivoje Milovanović, direktor Unilever Beograd d.o.o. i dodao: – Naš plan je da očuvanje spomenika kulture, ali i drugih institucija kulture, bude trajno u svesti svih građana Srbije i zbog toga smo brendu Cif kao jednom od najboljih sredstava za čišćenje dodelili ulogu predvodnika i motivatora da se što više ljudi uključi i podrži ovu ideju.

Povezana vest:  Izložbom najavljen 34. Perwoll Fashion Week

Spomenik hajduk Veljku je četvrti spomenk koji je očišćen u ovogodišnjoj akciji „Cif čisti Srbiju“. Pored Negotina, očišćeni su spomenici u u Topoli, Pirotu i Zrenjaninu, a na početku kampanje Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu za rođendan je poklonjeno čišćenje fasade od grafita. Kompanija Unilever pobrinula se i da u akciji učestvuju svi građani, jer će deo prihoda od prodatih sredstava iz palete Cif i ove godine izdvojiti za uređenje i čišćenje spomenika. Sve aktivnosti u kampanji mogu da se prate i na društvenim mrežama Facebook i Twitter, kao i na internet sajtu www.cifcistisrbiju.rs gde možete pronaći više informacija o spomenicima koji su očišćeni, ali i uključiti se u diskusiju ili ostaviti svoj komentar na ovu jedinstvenu akciju.

Povezana vest:  Nik Vujičić ponovo u Srbiji, promocija nove knjige Ostanite jaki