Juniorska ženska reprezentacija Srbije osvojila je odlično četvrto mesto na Šampionatu sveta u kuglanju u Novigradu u Hrvatskoj sa 3.382 čunja  i do „bronzanih“ Nemica, inače svetskih prvakinja na tri poslednja šampionata, delilo ih je 37 čunjeva. Zlato je osvojila, sa samo dva čunja prednosti, Mađarska, srebro domaćin Hrvatska u čijim redovima je blistala igračica dana Klara Sedlar sa 617 čunjeva.

Juniorkama Srbije čestitke je  uputio i Uroš Dragojlović predsednik KSJ. Prošle su u ovom danu put od ponora do – medalje koju su „imale u rukama“. Hermina Lukač,  jednostavno nije imala dan i  kao prva igračica ostala je na, za nju skromna, 533 čunja. Međutim, srpske kuglašice se nisu predavale. Iz bloka u blok su se penjale ka vrhu, svaki rezultat, do poslednjeg bloka, bio je bolji od predhodnog: Ljiljana Frenc 559, Olivera Čikoš 566, Angela Zolnai 575, Kristina Ljubenković 586… Poslednja igračica Vesna Boškov, posle prvih 60 hitaca natarela je srca svih srpskih navijača da zaigraju, jer su se probudile nade: imala je „prolaz“ od 301 čunj i Srbija se probila na treće mesto sa dva čunja više od Nemica i 11 čunjeva boljim rezultatom od Slovenki. Mađarice i Hrvatice su vodile „mrtvu trku“ 3.169.3.165 za mađarsku selekciju.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kandićeva, Milinković, Stojkov i Simonović prvi u sprintu

Međutim, u nastavku, Vesna Boškov je na osmoj stazi, koja je mnoge „zavila u crno“ oborila u trećem setu samo 120 čunjeva pa je pre poslednjih 30 hitaca  Nemačka došla na treću pozciju sa 21 čunjem više  od Srbija.  Slovenke su bile pete sa 12 čunjeva manje od nas.  Mađarska je ušla u finiš sa 10 čunjeva više od Hrvatske.

Nada je još postojala, ali je Vesna Boškov  slabo idigrala u pune u poslednjem  setu, nije parirala Nemici, na kraju je set završila sa 132 čunja i ukopno solidna 563 čunja, ali nedovoljno za podvig i – medalju!

– Ovo je lep uspeh, bolje smo plasirane nego pre dve godine u Brnu kada smo bile pete, ali nikada nismo bile bliže medalji i pored lošeg starta, tako da je  šteta što ogroman trud i borbenost nisu bili nagrađeni – komentar je Julijane Vukadinović selektora juniorki.-  Bilo je teško vratiti se u igru za trofej posle šokantog početka. Rekla sam devojkama da sada moraju da igraju za svoju drugaricu i da zaborave šta je bilo. Sve je išlo dobro do te osme staze  i medalja je izgubljena u jednom jedinom setu… Ponovo smo imali previše promašaja čak 21 skoro dva puta više do Mađarica i Hrvagtica, na primer Olivera Čikoš koja teško promašuje, napravila ih je šest! I „čišćenje“ je bilo loše, nije bilo „vezivanja“ pozicija što je naša velika boljka. Sve igračice su mogle po desetak čunjeva više. Ljubenkovićeva je ušla u meč da obori 600 čunjeva  ali joj je ovo posle tri „bacanja“ na kadetskom Svetskom kupu, gde je osvojila srebro, ovo bio četvrti izlazak na staze i osetio se umor.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Počelo Svetsko prvenstvo, poraz Srbije na startu

Vicešampionka Svetskog kupa Kristina Ljubenković je sa 586 čunjeva postigla najbolji rezultat u našoj selekciji igrajući na odgovornoj petoj poziciji:

– Bojala sam se kako ću izdržati, noge su mi bile teške i bolele su me, tako da je, kada se sve uzme u obzir, rezultat dobar. Medalja je bila blizu, pa ću i po tome pamtiti ovo prvenstvo – rekla je Ljubenkovićeva.

Među 24 kuglašice koje će se boriti za pojedinačne medalje i trofeje u kombinaciji (rezultat ekipnog dela se sabira sa rezultatom sprinta) u nedelju 22. maja, plasirale su se Kristina Ljubenković kao peta sa 586 čunjeva, Angela Zolani je 12. sa 575 čunjeva i Olivera Čikoš je 19. sa 566 čunjeva. Vesna Boškov sa 563 čunja je druga „ispod crte“ na 26. mestu. Ljiljana Frenc je 35. sa 559 čunjeva dok je  Hermina Lukač sa 533 čunja na 55. mestu od 80 kuglašica. Prvih šest: 1. Sedlar (Hrvatska) 617, 2. Hegeduš (Mađarska) 606, 3. Tatouškova (Češka) 597, 3. Miler (Nemačka) 591, 5. Ljubenković 586, 6. Nađ (Mađarska) 584 čunja itd.

Povezana vest:  Misija Srbije vratila se iz Insbruka sa prvih Zimskih olimpijskih igara mladih

U četvrtak, 19. maja, trostruki šampioni sveta i svetski rekorderi, juniori Srbije izlaze na  staze kuglane u hali sportova. Selektor Vojko Pavlović odlučio se za ovaj redosled: Robert Ernješi (9,10 časova), Čaba Zavarko, Norbet Ernješi, Bojan Kličarić, Igor Kovačić, Alen Kujundžić, dok su rezerve Milorad Vojnović i Marko Antić.

Rezultati, ekipno Prvenstvo sveta za juniorke: 1. Mađarska 3.460, 2. Hrvatska 3.458, 3. Nemačka 3.419, 4. Srbija 3.382 (Hermina Lukač 533, Ljiljana Frenc 559, Olivera Čikoš 566, Angela Zolnai 575, Kristine Ljubenković 586, Vesna Boškov 563, rezerve Jelena Popov i Sanela Milosav, selektor Julijana Vukadinović), 4. Slovenija 3.371, 5. Češka 3.371, 7. Slovačka 3.323 čunja itd. Ukuno  14 selekcija.