Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR danas je najavilo početak radova na izgradnji bolničkog krila pedijatrijske hemato-onkologije u Nišu. U prisustvu brojnih prijatelja i medija, kamen temeljac novog odeljenja su postavili državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, direktor Kliničkog centra Prof. Dr Zoran Radovanović, načelnica pedijatrijske hemato-onkologije Prof. Dr Gordana Kostić, predsednik NURDORa Todor Mančić  i Franćeska Testoni predstavnica sestrinskog udruženja AGEOP RICERCA iz Bolonje.

Novo odeljenje će se prostitrati na preko 750 m2, na dva nivoa. Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih soba i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme. Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana. Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

„Sredstva za prvu fazu prikupili smo zahvaljujući velikom broju ljudi, malih preduzeća i velikih kompanija. Pomoć smo dobili i od firmi koje su donirale materijal za izgradnju. Kao što vam je poznato, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, obećali su da će pomoći projekat sa 5.000.000,00 dinara, koliko iznosi PDV. Očekujemo da se radovi na prvoj fazi –gruba gradnja i postavljanje novog objekta pod krov, završe, po planu – do septembra tekuće godine. Međutim, daleko od toga da je NURDOR stao – uveliko se planiraju humanitarni događaji koji će pomoći prikupljanju sredstava za drugu fazu gradnje za koju nam je potrebno skoro 50.000.000 dinara od čega je iznos PDV skoro 10.000.000 dinara.“ – poručuje predsednik UO NURDOR, gospodin Todor Mančić.

Povezana vest:  Ines Janković 15.decembra u prodavnici Pierre Premier promoviše katalog izuzetno zapažene kolekcije Amazon Atitude

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Berislav Vekić, istakao je značaj NURDORa i društvene odgovornosti u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji i napomenuo da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja obezbediti dodatna sredstva kroz budžetski fond za drugu fazu izgradnje odeljenja.

Direktor Kliničkog centra Niš je zahvalio svim ljudima dobre volje koji su podržali projekat i pozvao nove donatore da nastave da pružaju podršku. Prof. Dr Radovanović je dodao i da se nada da će država pronaći sistemsko rešenje pitanja poreza na dodatnu vrednost.

Povezana vest:  Sajmon Kauel snima dobrotvorni singl za Haiti

Predstavnica sestrinskog udruženja iz Italije Ageop Ricerca, Frančeska Testoni, istakla je značaj ovog  projekta od nacionalnog značaja i važnost ujednačenih standarda lečenja i nege u svim centrima u Srbiji. Novim odeljenjem, dnevnom bolnicom i uvođenjem pedijatrijske radioterapije u značajnoj meri biće unapređen kvalitet lečenja dece u južnom regionu. Deca neće morati da budu podvrgnuta iscrpljujućim i bespotrebnim putovanjima u Beograd radi sprovođenja terapije, čime će biti ostvareno pravo na najbolje moguće lečenje. Gospođa Testoni se zahvalila svima koji su do sada pomogli projekat u veri da će i država prepoznati važnost podrške i naći sistemsko rešenje za oslobađanje plaćanja poreza na promet za projekte od javnog značaja.

Povezana vest:  Avon program Hello Green Tomorrow nastavlja da pomaže obnovu ugroženih kišnih šuma

Od početka NURDOR kampanje „I ja se borim“ koja je startovala tokom januara veliki broj pojedinaca i kompanija su pomogli svojim donacijama, u robi ili novcu, u obezbeđivanju sredstava za izgradnju odeljenja: Smaj produkt, Mona Hotel Management, Mona, Roefix Grupa, Fond Budimir Boško Kostić, Rockwool, Jasna Stanivuk, Kapaprojekat, Leoni, Brook Hill International School Belgrade, advokat Milan Mladenović, Teodora Stanković, Marija Barišić, Advokatska kancelarija Vuković & partners  i mnogi drugi.