Resonate_Day

Resonate – Festival analogno-digitalnih umetnosti, Beograd

Resonate treba da postavi nove standarde u umetničkoj industriji, kreirajući novu platformu za umrežavanje, informisanje, saznavanje, deljenje i obrazovanje. Okupiće priznate umetnike svetskog nivoa i pružiće mogućnost posetiocima/učesnicima festivala da se oprobaju u savremenim tehnologijama, kao i da učestvuju u debatama i radionicama, u cilju pozicioniranja u svetu umetnosti i kulture.

Resonate je više od festivala. On je i seminar eksperata i izložba vizuelnih umetnika.  Dovoljno je veliki da obuhvati oblasti koje se protežu od softverskog inžinjeringa do teorije vizuelnih umetnosti, ali je tu i da stvori most koji ima zadatak da spoji kulturno različite segmente umtničke i intelektualne scene i to kroz sveobuhvatne i višedisciplinarne pristupe.

Resonate dovodi:

__MCE_ITEM__-  20 govornika iz Evrope, Azije i Severnoameričkog kontinenta.

__MCE_ITEM__-  Saradnju sa nacionalnim i internacionalnim institutima.

__MCE_ITEM__-  Debate, radionice, panel diskusije, nastupe i koncerte.

– Dnevni i noćni program (DJ setovi, uživo Audio/Vizuelne nastupe i koncerte)

– U srcu Evrope, gradu istorije i kulture – Beogradu.

Učesnici:

Nicholas Felton, Josh Nimoy, Jer Thorp, Greg J. Smith, Regine Debatty, Champagne Valentine, Niklas Roy, Benjamin Gaulon, Martial Geoffre-Rouland, Karsten Schmidt, FIELD, LAb[au], Rafaël Rozendaal, United Visual Artists, Written Images, Jürg Lehni, WARP, ANBB, onedotzero i drugi..

Povezana vest:  Mediji: Verila se Pipa Midlton, venčanje sledeće godine

Resoate Festival okuplja neke od najpoznatijih imena savremene kreativne/elektronske scene u svetu. Noćni program će ukrstiti uzbudljive bendove i DJ-eve u pokušaju da stvori svet u kome se suočavaju analogni i digitalni zvuk, što je u skladu s glavnom temom festivala. Dnevni program će ugostiti najbolje predavače u oblasti savremene umetnosti i to kroz radionice u kojima će učestvovati gosti festivala.

Resonate će se održati u Domu Omladine, poznatom stecištu kulture i umetnosti u samom centru Beograda.

Sve pojedinosti u vezi sa programom festivala možete da pronađete na stranici www.resonate.io.

A evo I nekih od izvođača koji će nastupiti na RESONATEu:

ANBB – sjajna i vrlo ekskluzivna saradnja Bixa Bargfelda i Carsten Nikolaia, dvojce vizionara iz dve različite generacije. Blixa je poznat kao vođa Einsturzende Neubauten, kultnom nemačkom rok-indastrijal bendu i kao dugogodišnji gitarista benda Bad Seed, Nicka Cavea. S druge strane je Carsten, poznat kao brilijantni kompozitor elektronske muzike, poznatiji pod pseudonimom Alva Noto. Zajedno sačinjavaju duo koji prevazilazi sva očekivanja u organskoj eklektici digitalnog i analognog.

Rafael Rozendaal – poseduje sajt koji je imao više od 15 miliona poseta u 2011. godini.

Povezana vest:  Ronaldo platio surogat majci da mu rodi dete?

Josh Nimoy – zadužen za kreiranje vizuelnih efekata u filmu TRON.

Nicholas Felton – ključna figura u kreiranju novog TIMELINEa na Facebooku i zvanični je član Facebook tima.

United Visual Artists – kreirali su četiri svetske i festivalske turneje za Massive Attack, za the 100th Window turneju (2003), koja je bila najzapaženija od svih.

Jer Thorp – data-umetnik, rezident NYTimes i jedan od urednika WIRED UK.Posetioci RESONATE festivala će imati priliku da budu učesnici u radionicama koje su posvećene praktičnoj primeni novih tehnoloških dostignuća. Zadatak radionica je da uključe posetioce i da postignu rezultate u umrežavanju između posetioca i njihovih predavača.  Dve radionice koje će svakako privući veliku pažnju su radionice Niklas Roya, a u pitanju je niko drugi do berlinski umetnik, poznat po svojim instalacijama, kao i digitalni, andergraund umetnik i dizajner – Andreas Müller. A evo i njihovih kratkih biografija:

„Electronic Instant Photo Safari“ Niklas Roy

U pitanju je low-tech, crno bela kamera, koja prozivodi fotografije direktno na termalnom papiru. Za vreme radionice, kreator Niklas Roy će objasniti kako je dobio ideju za prozivodnju ove kamere, kako ona radi i kako ju je, zapravo, napravio. Ovaj uvod će pokriti i 8-bitni mikrokontroleri i analogna video tehnologija. Učesnici će imati priliku da oprobaju kameru u malom “photo safariu”, u galerijskom prostoru, kako bi svim posetiocima prikazali kako izgledaju finalni prozivodi.

Povezana vest:  UNICEF osvojio dva priznanja za onlajn ostvarenja po izboru časopisa PC Press

„DMX/openFrameworks Lighting“ – Andreas Müller

Za vreme radionice, Andreas će kroz osnove DMX-a, standardnog protokola za interakcijiu svetlosnih instalacija svih veličina i oblika, objasniti kako nekoliko različitih svetlosnih instalacija mogu da se kontrolišu i, napisaće open Frameworks aplikaciju, koja preuzima kontrolu nad svetlosnim postavkama u okruženju.

Učesnici u radionicama će imati priliku da bolje razumeju kako radi DMX i njegova interakcija sa svetlosnim instalacijama, a imaće i priliku da se sami oprobaju u stvaranju softvera za kontrolu svetla.

Prijave za obe ove radionice razmatraće se početkom februara 2012. godine.

Proverite s vremena na vreme i naš sajt www.resonate.io za sve vesti u vezi sa RESONATE festivalom novih medija i potrudite se da nabavite vaše propusnice na vreme, jer je broj mesta ograničen.

Vidimo se u Beogradu, u Domu Omladine, 16. i 17. marta.