Povodom Svetskog dana okeana, adidas i organizacija „Parley for the Oceans“ predstavljaju limitirano izdanje legendarne adidas x Parley trkačke patike. Ovo je prva patika napravljena inovativnom tehnologijom za izradu proizvoda visokih performansi koja koristi recikliranu plastiku iz okeana.

Gornjište patike je napravljeno od Parley Ocean Plastic® materijala koji je prikupljen u priobalnim oblastima Maldiva, kao i iz ilegalno postavljenih ribarskih mreža koje je pronašla partnerska organizacija „Sea Shepherd“. Patika je napravljena najinovativnijom adidas proizvodnom metodom: adidas Tailored Fibre tehnologijom, revolucionarnom, proizvodnom tehnikom koja omogućava jedinstveni dizajn obuće koji se prilagođava individualnim potrebama svakog sportiste.

Svetski poznata fudbalska legenda i menadžer Real Madrida, Zinedin Zidan, pridružio se pokretu i ovom prilikom izjavio: „Ovo je vrlo inspirativno partnerstvo. Ono što adidas i Parley rade je zadivljujuće – pretvaraju otpad u trkačke patike, pokazujući da čak i stvari koje štete planeti mogu biti iskorišćene da se stvori nešto posebno.“

Povezana vest:  Pampers donacija uručena porodilištu Kliničkog centra Srbije u Beogradu

Počevši od 8. juna, Svetskog dana okena, pa sve do kraja jula 2016. ljudi će širom sveta moći da osvoje jedan od 50 dostupnih pari ovih patika učešćem u Instragram takmičenju. Treba da kreiraju video i pokažu kako izbegavaju upotrebu plastičnih proizvoda i na taj način podrže Parley-jev Ocean Plastic Program. Sva pravila kao i zemlje gde će takmičenje biti održano biće objavljeni na društvenim mrežama adidasa i Parleya.

Povezana vest:  Na Zlatiboru pušten u rad sistem za veštački sneg

„Ove adidas x Parley trkačke patike su već legendarne. To su patike za one koji menjaju igru. Jedva čekamo da čujemo priče onih koji će ustati, ponuditi kreativna rešenja, preuzeti akciju i koji će nam se pridružiti na putovanju ka čistijim okeanima.“, rekao je Eric Liedtke, član Izvršnog odbora adidas Group odgovoran za globalne brendove.

Sa ciljem da razvija i podržava nove tehnologije, tokom prošle godine adidas i „Parley for the Oceans“ su radili na tome da plastiku iz okena pretvore u tehnički materijal koji može da se koristi za izradu proizvoda. Ova patika prva je u seriji proizvoda koje adidas proizvodi koristeći Parley Ocean Plastic® materijal.

Povezana vest:  Počeo treći Festival filantropije

„Toliko toga se dešavalo iza kulisa nakon što smo uspostavili partnerstvo sa adidasom. Stvaramo nove standarde, nove materijale i tehnologije koje se znatno razlikuju od onih koje se koriste u sportskoj industriji. Izazov se nastavlja, ali smo dosegli prvu stepenicu. Sada možemo da zamenimo novu plastiku recikliranom morskom plastikom – Parley Ocean Plastic®. Uz pomoć nje stvaramo obuću i opremu i spremni smo da podignemo standarde.“, rekao je osnivač „Parley for the Oceans“ organizacije, Cyrill Gutsch.

U drugoj polovini 2016., jedna od najvećih adidas franšiza koristiće Parley Ocean Plastic® za prvu komercijalnu obuću predstavljenu u saradnji adidasa i „Parley for the Oceans“.