U neposrednoj blizini bečke Opšte bolnice AKH do 2018. godine biće podignuta tri nova centra za sprovođenje vodećeg programa za personalizovanu medicinu u Evropi.

Precizna, personalizovana ili individualna medicina je najvažniji trend u medicini 21. veka. Osnova precizne medicine su najmodernije metode dijagnostike kao što je sekvenciranje genoma ili molekularna slika. U zavisnosti od stanja bolesnog tkiva ili metabolizma svaki pacijent se tretira individualno.

Povezana vest:  “Serbia Fashion Week” ekskluzivni zastupnik revolucionarnog globalnog modnog projekta za celu Jugoistočnu Evropu

U Beču je na Medicinskom fakultetu predstavljen infrastrukturni projekat „Centar za preciznu medicinu“ čiji je početak izgradnje planiran za 2018. godinu. U tom centru će ubuduće biti moguće još brže i preciznije sprovesti genetsku analizu kod raznih oboljenja i još brže primeniti prave preventivne mere ili terapiju.

„Svaki čovek ima različite sasvim individualne genetske predispozicije pa je moguć i genetski uslovljen rizik za određena oboljenja. Zbog toga je potrebna individualna terapija ili precizno određena individualna preventivna strategija“, objašnjava Zuzane Redler iz Kliničkog odeljenja za kardiohirurgiju na Medicinskom fakultetu u Beču.

Povezana vest:  FM42 No2 Fashion Forum u Beogradu 17. februara

Za izgradnju ovog centra neophodno je 60 miliona evra koji prema američkom modelu treba da se pribave od sponzora. To je prvi put na Medicinskom fakultetu u Beču da se jedan projekat ove veličine finansira preko sponzora.

Svi koji žele da daju svoj doprinos mogu da se informišu na strani: www.meduniwien.ac.at/pr

Povezana vest:  Prvi put od Drugog svetskog rata otkazan Oktoberfest

PHOTO: MedUni Wien