U Centar za dermatovenerologiju Kliničkog centra Kragujevac danas je stigao digitalni dermoskop, koji omogućava najbolje uslove za obavljanje redovnih pregleda i praćenje potencijalno opasnih promena na koži. Direktorki Centra za dermatovenerologiju KC Kragujevac, dr Bojani Jovović Dagović, dermoskop je uručila Sandra Radenković, predstavnik Eucerin Srbija. Događaju su prisustvovali predstavnici Fonda B 92, suorganizatora akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“.

“U ime Kliničkog centra Kragujevac,a posebno Centra za dermatovenerologiju, zahvaljujem se organizatorima akcije “Pregled za sve” na donaciji. Novi dermoskop značajno će poboljšati kvalitet pravovremenog dijagnostikovanja raka kože u našem Centru, a samim tim i doprineti većoj uspešnosti izlečenja ove bolesti. Akcija koju organizuju Eucerin Srbija  i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, je veoma značajna jer edukuje javnost i skreće pažnju na neophodnost dermatoloških pregleda u slučaju bilo kakvih sumnjivih promena na koži,” izjavila je tim povodom dr Bojana Jovović Dagović.

U Centru zа derаmtovenerologiju Kliničkog centra Kragujevac dnevno se obаvi oko 90 specijаlističkih pregledа svih vrstа, a do sada Centar nije imao digitalni dermoskop. Na specijalističke preglede u  KC Krаgujevаc, a samim tim i Centar zа dermаtovenerologiju, upućuju se pacijenti  sа šireg područjа centrаlne Srbije, iz Šumаdijskog,  Pomorаvskog, Morаvičkog, Rаškog, Rаsinskog i Zlаtiborskog okruga, u kojem živi preko dvа milionа stаnovnikа.

Povezana vest:  LETNJE IZDANJE LUCKY SUN MARKETA POD SLOGANOM “I LOVE HANDMADE”

“Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da ovom donacijom doprinesemo da što više građana Kragujevca, ali i ljudi koji iz celog regiona centralne Srbije koji dolaze po lekarsku pomoć u Centar za dermatovenerologiju KC Kragujevac, dobije adekvatnu medicinsku dijagnostiku. U slučaju raka kože to je veoma važno, ako ne i najvažnije, za efikasnost lečenja i prognozu izlečenja“, rekla je prilikom predaje dermoskopa Sandra Radenković, predstavnik Eucerin Srbija, i dodala: „Pre početka akcije “Pregled za sve”, mnoge zdravstvene ustanove nisu imale dermoskope ili ih nije bilo dovoljno, a negde su bili van upotrebe. Od aprila prošle godine do sada, zdravstvenim ustanovama koje imaju dermatološke ordinacije širom Srbije donirali smo 88 ručnih i šest digitalnih dermoskopa, čime je ostvaren naš cilj  da se to stanje promeni i da većina zdravstvenih ustanova u Srbiji u dovoljnom broju bude opremljena najmodernijim dermoskopima, neophodnim za rano, to jest pravovremeno, otkrivanje raka kože. Ponosni smo na te rezultate, ali jednak značaj tokom akcije „Pregled za sve“ posvećujemo i aktivnostima usmerenim na podizanje svesti građana o faktorima rizika koji dovode do pojave raka kože i odgovornom ponašanju na suncu. Prema stavu Svetske zdravstvene organizacije UV zračenje se  svrstava u karcinogene grupe 1 I ima bitnu ulogu u nastanku raka kože, bilo da potiče iz prirodnih izvora, to jest od sunca ili veštačkih, odnosno solarijuma. Zato naš cilj jeste da dermoskopski pregledi budu dostupni svim građanima Srbije, ali i da što veći broj naših sugrađana postane svestan rizika I bude informisan šta znači odgovorno ponašanje na suncu.”

Povezana vest:  Bijonse i Gvinet Paltrou odlaze s decom na odmor u Toskanu

Akcija  „Pregled za sve“ sprovodi se pod sloganom “Rak kože se može videti – gledaj da preživiš!”, osmišljena je i sprovodi se po ugledu na svetske kampanje za prevenciju i rano otkrivanje raka kože, koje su doprinele da se u razvijenim zemljama 80 odsto melanoma, najopasanijeg raka kože,  otkrije u ranoj fazi bolesti, kada je prognoza potpunog izlečenja 90 odsto. U Srbiji je, nažalost, ta statistika obrnuta –  lečenje započinje najčešće kasno, jer se tek 20 odsto melanoma otkrije na vreme.

Povezana vest:  Gordon Remzi kum Bekamove kćerke

Digitalne dermoskope, u okviru akcije „Pregled za sve“, do sada su dobili svi veliki zdravstveni centri u Srbiji, poput KC Vojvodine, KC Srbije, KC Niš, Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu… Upotreba dermoskopa omogućava precizniji uvid u promene na koži, a veliki, takozvani digitalni dermoskopi, poput dermoskopa doniranog Kliničkom centru Kragujevac,  omogućavaju i da se dobijena slika sačuva u kompjuterskom sistemu i uporedi sa ranijom dermoskopskom slikom radi praćenja ili pošalje na dodatnu ekspertizu što znatno utiče na uspešnost izlečenja. “Briga o koži bi trebalo da bude nešto što se podrazumeva, a tu posebno mislim na redovne preglede kod dermatologa. Sam pregled kože celog tela dermoskopom traje desetak do petnaest minuta, nije invazivan, a veoma je važan jer može da spase život,” zaključila je dr Bojani Jovović Dagović.