Najveći projekat daljinskog hlađenja grada Beča otpočeo je u novoizgrađenoj glavnoj železničkoj stanici sa centralom za hlađenje koja raspolaže sa 125.000 hladnjača.

U Beču trenutno postoji 10 centrala za hlađenje koje koriste veliki potrošači kao što su hoteli, bolnice, poslovne zgrade i od skoro nova železnička stanica. Kapacitet centrale može da ohladi 400.000 m2 što odgovara površini od 40 fudbalskih terena. Mašine za hlađenje se nalaze ispod šina nove železničke stanice i klimatizuju skoro sve njene zgrade.

Povezana vest:  Otvoreno besplatno klizalište na Adi Ciganliji

Pored električnih mašina za hlađenje koriste se i mašine za apsorbovanje. Ove mašine u letnjim mesecima pretvaraju višak toplotne energije koji se dobija iz sagorevanja otpada u energiju za hlađenje. Ta energija se u vidu vode dostavlja kupcima putem vodovodne mreže.

Grad Beč radi na izgradnji mreže za daljinsko hlađenje od 2006. godine. Prva centrala za hlađenje puštena je u rad 2009. godine u postrojenju za sagorevanje otpada Špitelau. Do 2020. godine mreža bi trebalo da se učetvorostruči i dostigne snagu od 200 MW. Planirani troškovi proširenja kreću se i do 50 miliona evra. Pretvarajući toplotnu energiju u energiju za hlađenje smanjuju se troškovi struje kao i emisija CO2.

Povezana vest:  Porodica Vesković dobiće krov nad glavom zahvaljujući Imleku

PHOTO:  Wien Energie / Ian Ehm