Aktuelna analiza Kancelarije ombudsmana za zaštitu životinja u Beču pokazuje da trgovci životinjama sa sedištem u inostranstvu nude oko 200 štenaca dnevno za prodaju u Austriji. Rezultat takvih ponuda je da često teško bolesne životinje završe u Beču. Član gradskog veća zadužen za zaštitu životinja Jirgen Černohorski najavio je da će se u borbi protiv trgovine štencima fokusirati na ovu vrstu  malverzacija. Černohorski i Eva Persi, ombudsman za zaštitu životinja u Beču, naglasili su da je neophodno promeniti zakonske odredbe na saveznom nivou da bi moglo da se deluje dugoročno protiv trgovaca životinjama u inostranstvu.

Povezana vest:  Porodila se Džesika Simpson

Do pre nekoliko godina pre svega privatni trgovci štencima su poslove obavljali na licu mesta u Beču, a sada se posao preneo na trgovce koji nude veliki broj pasa putem internet stranica koje deluju ozbiljno. „Životinje koje su odgajane u jako lošim uslovima prodaju se kao psi iz porodičnog uzgoja“, upozorava Eva Persi. Svako zainteresovan može da naruči psa koji biva isporučen na kućnu adresu ili se preuzima na dogovorenom mestu blizu granice, ali van Austrije. Nakon preuzimanja pasa često počinju da se javljaju bolesti koje zahtevaju intenzivne i skupe tretmane, a u najgorim slučajevima se završavaju i smrću životinje.

Povezana vest:  Grand kafa u finalu za nagradu Epica

Važno je da se Zakon o zaštiti životinja kao i odredbe za unošenje životinja u Austriju promene. Trenutno je dozvoljeno da se u Austriju unesu pas ili mačka starosti od osam nedelja, iako životinje tada nisu vakcinisane protiv besnila. Prodavac je jedino u obavezi da potvrdi da je životinja od rođenja boravila na mestu gde se rodila i da nije bila u kontaktu sa divljim životinjama. Ako bi Austrija kao neke druge zemlje Evropske unije zabranila unos štenaca mlađih od 16 nedelja, tada bi u zemlju ulazile životinje koje su već vakcinisane, ali i manje atraktivne za prodaju.

Povezana vest:  Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

Grad Beč upozorava građane da ne kupuje životinje putem interneta. Iako danas mnogi vole da kupuju onlajn, takav način kupovine ne može da se primeni na živa bića. Potencijali kupci treba prethodno da se informišu o obavezama i procedurama u vezi sa kupovinom kućnih ljubimaca i o preporučenim uzgajivačnicama.