graben_20427 (1)Profesionalni staratelj kao zanimanje – to je želja koju su krajem avgusta na Svetskoj konferenciji za pomoć deci i mladima u Beču izrazili stručnjaci. Starateljske porodice treba da zamene domove za decu.

Deca treba po mogućstvu da odrastaju u sopstvenoj porodici. Ukoliko to nije moguće, onda bar u jednoj takvoj sličnoj porodici. To je jedna od ključnih izjava na skupu koji je organizovala globalna mreža za alternativnu negu dece i omladine FICE. „Sa stanovišta rada na odnosima to bi bilo najbolje zbrinjavanje, jer su dve osobe ili roditeljski par pre u situaciji da izgrade stabilan odnos sa detetom nego jedno preduzeće gde se saradnici menjaju po smenama“, kaže predsednik međunarodnog ogranka FICE, Herman Radler.

Povezana vest:  Grazia Shopping Night u petak u Šoping centru „Ušće”

Osim toga, kada negovatelji promene posao onda deca koja su već razdvojena od roditelja to razdvajanje doživljavaju kao ponovnu traumu.

U Austriji se staratelji trenutno mogu naći pre svega za malu decu. Za stariju i problematičnu decu sa teškim detinjstvom Radler zahteva profesionalne staratelje i zakon koji će to da podrži.

PHOTO: EurocommPR/ Mario Lang

Povezana vest:  Beč: rekordan broj noćenja u septembru