graben_20427 (1)Profesionalni staratelj kao zanimanje – to je želja koju su krajem avgusta na Svetskoj konferenciji za pomoć deci i mladima u Beču izrazili stručnjaci. Starateljske porodice treba da zamene domove za decu.

Deca treba po mogućstvu da odrastaju u sopstvenoj porodici. Ukoliko to nije moguće, onda bar u jednoj takvoj sličnoj porodici. To je jedna od ključnih izjava na skupu koji je organizovala globalna mreža za alternativnu negu dece i omladine FICE. „Sa stanovišta rada na odnosima to bi bilo najbolje zbrinjavanje, jer su dve osobe ili roditeljski par pre u situaciji da izgrade stabilan odnos sa detetom nego jedno preduzeće gde se saradnici menjaju po smenama“, kaže predsednik međunarodnog ogranka FICE, Herman Radler.

Povezana vest:  Najveći spektakl na ledu ponovo u Srbiji - Disney On Ice čarolija na ledu od 1. do 3. novembra

Osim toga, kada negovatelji promene posao onda deca koja su već razdvojena od roditelja to razdvajanje doživljavaju kao ponovnu traumu.

U Austriji se staratelji trenutno mogu naći pre svega za malu decu. Za stariju i problematičnu decu sa teškim detinjstvom Radler zahteva profesionalne staratelje i zakon koji će to da podrži.

PHOTO: EurocommPR/ Mario Lang

Povezana vest:  Srpska modna ikona Biljana Tipsarević i Lenor napravili fuziju mode i mirisa