Na Medicinskom univerzitetu u Beču sprovedeno je istraživanje o povezanosti emotivnog statusa i suicidnih misli. Studija je pokazala da kod stanovništva u mlađim i srednjim godinama postoji manji rizik od suicidnih misli, ukoliko su zadovoljni svojom emotivnom vezom. Osobe koje su emotivno nezadovoljne pokazale su veći faktor rizika, dok je taj rizik kod osoba bez partnera znantno manji.

Povezana vest:  Pripremite se za leto na vreme uz Eucerin preparate

Što je veći broj „nerešenih konflikata“, to je veća prisutnost suicidnih misli, osećaja beznadežnosti i depresije. Kao „nerešene konflikte“ odnosno konflikte o kojima se ne razgovara, navedene su sledeće teme: temperament partnera, komunikacija, lične (loše) navike, seksualnost i kućni poslovi.

Internacionalna asocijacija za prevenciju samoubistava uz podršku Svetske zdravstvene organizacije svake godine 10. septembra, na Svetski dan prevencije samoubistava, organizuje veliki broj aktivnosti širom sveta kako bi se podigla svest o ovoj temi. Ovogodišnji moto glasi „Poveži se, komuniciraj, pobrini se“. U Austriji se broj samoubistava poslednjih decenija smanjio i iznosi oko 1.250 slučajeva godišnje, dok je 80-ih godina prošlog veka bilo i preko 2.000 slučajeva.

Povezana vest:  Finale izbora za Easy Tone ambasadorku „Pogled otpozadi“

PHOTO: WienTourismus/Peter Rigaud