Početkom 2017. godine u Beču, Donjoj Austriji i Forarlbergu počinje pilot projekat namenjen građanima – info linija u oblasti zdravstva. Projekat predviđa da stručno osoblje 24 sata dnevno odgovara na pozive i daje medicinske savete građanima. Ovaj projekat će trajati do kraja 2018. godine, a nakon procene uspešnosti, projekat bi se uveo u celoj Austriji.

Predviđeno je da osoblje daje savete o medicinskoj nezi u najlakšim slučajevima, preporučuje koje lekare treba posetiti u zavisnosti od simptoma, a kada su u pitanju teži slučajevi organizovala bi se hitna pomoć. Ovaj projekat treba da sprovede značajan cilj koji je predviđen reformom zdravstva u Austriji, a to je nega pacijenata na pravom mestu, u pravo vreme i na najbolji mogući način.

Povezana vest:  Nasilje na gej paradi u Splitu, povređeno više učesnika

Usluga treba da ponudi stručne informacije o hitnosti slučaja i optimalan nivo nege. Osoblje će koristiti američki softverski sistem za primanje poziva, a troškovi uspostavljanja i korišćenja info linija u tri austrijske pokrajine iznosiće 3 miliona evra.

PHOTO: Informationen MA 70