Specijalno izdanje – knjiga i dvd „The Other Boleyn Girl“

Druga_Bolenova_kci_knjiga_dvdSpecijalno novogodišnje izdanje knjige i filma The Other Boleyn Girl koje su pripremili izdavačka kuća Laguna i distributer Cinears biće predstavljanjo 18. decembra u okviru manifestacije „Noč knjige“ u knjižarama Delfi.

Prema romanu Filipe Gregori „Druga Bolenova kći“ iz 2002. godine snimljen je film „Dve ćerke za kralja“ (2008) u kome glavne uloge tumače Erik Brana, Skarlet Johanson, Natali Portman i Džim Stardžis.

Sinopsis filma
Samo jedna stvar može da razdvoji dve sestre – Kraljevstvo. U vremenu kada sudbinu žene određuje njen otac, jedna sestra živi po pravilima, a druga rušeći ih. Natali Portman i Skarlet Johanson igraju sestre Bolen koje sebe podređuju strastima Henrija VIII zarad porodičnih ambicija.
Ana Bolen je istorijska ličnost koja je bila druga od šest žena engleskog kralja Henrija VIII i ostala zapamćena kao majka čuvene kraljice Elizabete I. U mladim godinama postaje dvorska dama nadvojvotkinje Margarete Austrijske u Holandiji, a zatim dolazi na dvor francuske kraljice Klaudije. U Englesku se vraća 1521. godine na dvor Katarine Aragonske gde upoznaje Henrija VIII koji se zaljubljuje u nju. Venčali su se prvo tajno, a zatim i javno, kada je službeno poništen Henrijev prvi brak. U septembru 1533. godine rađa im se kćer Elizabeta, a Anine sledeće dve trudnoće završavaju se pobačajem i nije uspela da Henriju podari željenog muškog naslednika. Ana Bolen je kasnije bila uhapšena i optužena za preljubništvo, incest, izdaju i bacanje čini, a zatim izvedena pred sud i uprkos slabim dokazima i zaklinjanju u nevinost, osuđena je na smrt. 
Meri Bolen je bila sestra čuvene Ane Bolen. Postoji malo istorijskih podataka o njoj, ali je poznato da je bila u vezi sa Henrijem VIII. Navodi se da je Meri zaboravljena zbog manjka politickog znacaja i ambicija.

Povezana vest:  Katrin Denev kao inspiracija u okviru nedelje mode Herbafast Fashion Selection

Filipa Gregori je diplomirala engleski jezik i istoriju na univerzitetu u Saseksu. Radila je kao novinar na BBC-ju. Njeno akademsko poznavanje istorije poslužilo joj je kao sjajna osnova za pisanje istorijskih romana iz perioda Tjudora i XVIII veka. Za roman „Druga Bolenova kći“ dobila je Parkerer Romantic Novel Award. Ova knjiga je postala bestseler u Australiji i Novom Zelandu. Od iste autorke kod nas su objavljene i knjige „Kraljičina luda“ i „Nasleđe Bolenovih“.

Povezana vest:  Sajam igračaka u Delta Cityju