Zoološkom vrtu u Beču pošlo je za rukom razmnožavanje malih iguana iz oblasti Kariba. Direktorka zoološkog vrta Dagmar Šrater izjavila je povodom četiri nova potomka da su male iguane nekada živele na mnogobrojnim ostrvima istočnih Kariba, ali u međuvremenu se nalaze na crvenoj listi ugroženih životinjskih vrsta. „Iz tog razloga se posebno radujemo zbog ovog uspešnog razmnožavanja“, kaže Šrater. Jedan od razloga što su ugroženi je i taj što njihovo meso važi za veoma ukusno, pa se često nađu na tanjiru, a njihova vrsta dobila je i naziv „delikatisima“.

Povezana vest:  Pobednik „Cityvizije" je Tijana Vučković

Osnovni uzrok istrebljenja malih iguana jeste uništavanje njihovog vrlo malog staništa koje je ograničeno na tri ostrva Malih Antila i zauzima površinu od 3.000 km2. Prašume i šume mangrova se seku i zemljište se prilagođava za poljoprivredu. Pored toga postoje i druge opasnosti: pacovi i svinje jedu jaja malih iguana, a mungosi, mačke i psi love mladunčad. U obasti Kariba je počela da se uvozi zelena iguana iz Srednje i Južne Amerike, pa je mešanje ove dve vrste takođe doprinelo izumiranju malih iguana. Lokalne mere zaštite su uvedene kako bi se spasila ova izumiruća vrsta.

Povezana vest:  JELENA RISTIĆ OTVARA HUMANITARNI DOGAĐAJ "WALK A MILE FOR A SMILE"

One nisu samo u prirodi retkost, već i u zoološkim vrtovima. Zoološki vrt Čester u Engleskoj drži male iguane gde se one uspešno razmnožavaju. Planirano je da se uvede program razmnožavanja ove vrste u zoološkim vrtovima. Male iguane su dugačke jedan metar, a polovinu njihove dužine čini rep. Hrane se lišćem, cvetovima i voćem.

PHOTO: Daniel Zupanc

Povezana vest:  Hilari Daf se udala za Mikija Komrieja