Kineski festival svetla, koji je i ove godine doneo radost i šarenilo Novom Sadu i Beogradu završen je 5. februara. Tradicionalno već petu godinu zaredom obeležena je proslava kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje. U momentu kada smo u Srbiji dočekali kinesku Novu godinu uz svetleće lampione, Trkulja, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije, nastupio je u najgledanijem šou na planeti, na gali Prolećnog Festivala na kineskoj televiziji CCTV, koji je uživo i putem interneta pogledan preko 11 milijardi puta i time oborio sve rekorde! Predstavio je Srbiju pesmom „Tamo Daleko“ u pratnji kineske i svetske pijanističke zvezde, slavnog Lang Langa. 

Povezana vest:  L'Oréal Paris „Preference Wild Ombres" boje za kosu - hrabar stil za vašu kosu (FOTO)

Uz različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke živitinje i druge, posetioci su dočekali kinesku Novu godinu i uživali u izložbi više od dve nedelje u Limanskom parku u Novom Sadu i na Sava Promenadi ispred Galerije u Beogradu.

Srećan sam i ponosan što smo i ove godine, evo već peti put, organizovali festival i prikazali čaroliju kineskih lampiona i što je veliki broj posetilaca uživao u svetlosnom spektaklu. Ovaj festival postao je tradicija i zanimljiv je svim generacijama. Drago mi je što su ljudi ciljano dolazili i prolazili kroz Limanski park i Sava Promenadom ispred Galerije kako bi se fotografisali i poneli sa sobom delić kineske tradicije za uspomenu.“ izjavio je umetnik Slobodan Trkulja inicijator i osnivač festivala.

Povezana vest:  N+TC APLIKACIJA DIZAJNIRANA SPECIJALNO ZA ŽENE

Pored impozantnog zmaja dugačkog 17 metara, favorit posetilaca bila je i muzičko-svetlosna interaktivna gazilica koja se aktivira koračanjem po šarenoj stazi koja je obasjala veliki deo šetačke staze Limaskog parka.

Za narednu godinu, organizatori festivala, Slobodan Trkulja uz „Balkanopolis centar za modernu tradiciju“, najavljuju  nove fantastične svetleće instalacije.

Foto: Miloš Tešić/ATA Images