dan_dunavaMeđunarodni Dan Dunava, sedmu godinu zaredom, obeležen pod sloganom „Aktivni za reke!“

 

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem (Coca-Cola Hellenic Srbija i kompanija Coca-Cola), u partnerstvu sa Skupštinom grada, Svetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) i Supernatural-om obeležili su međunarodni Dan Dunava kao deo aktivnosti u okviru Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav  (ICPDR). Zahvaljujući “Partnerstvu za zeleni Dunav” ICPDR-a i Coca-Cola Sistema i ove godine organizovane su brojne edukativne, kulturno-umetničke i zabavne aktivnosti, usklađene sa Međunarodnom godinom biodiverziteta proglašenom od strane Ujedinjenih nacija, organizovane su u Beogradu, ali i u 16 podunavskih gradova širom Srbije koje su posvećene očuvanju dunavskog sliva, a sve u cilju da se ukaže na važnost individualnog doprinosa u očuvanju najlepše evropske reke.

U okviru Centralne proslave na Zemunskom keju umetnici su naslikali Interaktivnu Dunavsku ulicu koja je predstavljala reku Dunav sa šest punktova – mesta u podunavskom slivu: Bezdan, Gornje Podunavlje, Veliko ratno ostrvo, Deliblatska peščara, Đerdap, Koviljsko Petrovaradinski rit. Na svakom od punktova posetioci su mogli da se upoznaju sa ugroženim biljnim i životinjskim vrstama i da nauče kako da ih zaštite. Pored Dunavske ulice, organizovan je i niz pratećih programa za najmlađe, dodeljene su nagrade pobednicima nacionalnog konkursa za decu osnovnih škola „Dunavski umetnik“ (Danube Art Master), predstavljen projekat „Čudesna šuma“, Mapa potopljenih istorijskih brodova beogradskog akvatorijuma, makete brodova i mnogi drugi.

Povezana vest:  Osnaživanje žena u STEM naukama: Program stipendiranja British Council-a otvara vrata obrazovanju na svetskom nivou

-U skladu sa ovogodišnjim sloganom „Aktivni za reke“,  organizovane su brojne edukativne i zanimljive manifestacije u Beogradu i širom Srbije čime smo želeli da aktiviramo, edukujemo i  razvijemo svest kod što većeg broja pojedinaca o važnosti ličnog doprinosa očuvanju Dunava. Misija Republičke direkcije za vode i Coca-Cola Sistema, zajedno sa svim partnerima na projektu, i dalje ostaje orijentisana na edukaciju o značaju održivog korišćenja i zaštite reke Dunav – rekla je predstavnica Republičke direkcije za vode Milica Milenković.

Povezana vest:  Rezultati kampanje “BIRAM DA RECIKLIRAM“ u okviru Belgrade Beer Festa

dan_dunava_1Ove godine će, takođe, biti organizovane i akcije čišćenja u sedam gradova Srbije. Tim povodom, generalni direktor kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, Sotiris Janopulos, je rekao: „Coca-Cola volonteri će, zajedno sa svojim partnerima, čistiti obale lokalnih reka u sedam gradova u kojima Coca-Cola Hellenic ima distributivne centre. Ovim, ali i mnogim drugim aktivnostima u okviru kampanje Dan Dunava, Coca-Cola Sistem pokazuje odgovornost prema prirodi i svoju posvećenost zaštiti i očuvanju najvećeg vodenog sistema Evrope“.

-Potpisivanjem Partnerstva za zeleni Dunav sa ICPDR-om na evropskom nivou, još 2005. godine, Coca-Cola Sistem, iz godine u godinu, preduzima konkretne aktivnosti kako bi se podržali projekti na zaštiti reke u zemljama u kojima Coca-Cola sistem posluje – dodao je Janopulos.

Sedma po redu, proslava Dana Dunava u Srbiji okupila je veliki broj partnera koji će, od juna do septembra, slaviti dan najlepše evropske reke. Apatin, Pančevo, Smederevo, Novi Sad, Golubac, Sremska Kamenica, Donji Milanovac, Negotin, Kladovo, Trstenik, Bezdan, Veliko Gradište, Sremski Karlovci, Bački Petrovac i Bačka Palanka, gradovi su koji, pored Beograda, aktivno učestvuju u proslavi Dana Dunava, sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku o važnosti edukacije i, pre svega, individualnog pristupa u očuvanju i zaštiti dunavskog ekosistema.

Povezana vest:  AQUALIA THERMAL - dinamična hidratacija za svežu lepotu u svakom trenutku

U okviru kampanje Dan Dunava 2010, od 31. jula do 15. avgusta, na Velikom ratnom ostrvu, Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem, u saradnji sa  Fakultetom za primenjenu ekologiju Univerziteta Singidunum „Futura“, Fakultetom zaštite životne sredine Univerziteta Educons, JKP „Zelenilo-Beograd“ i WWF, biće organizovan, četvrti po redu, studentski ekološki kamp „Sačuvajmo Dunav“. Tokom dve nedelje, 50 studenata će se, na praktične načine i putem predavanja, upoznati sa značajem vode, vodenih ekosistema i očuvanja životne sredine.