Dva hrabra strana turista pobedila su na međunarodnom takmičenju da prvi put provedu noć, 31. oktobra za Noć veštica, u čuvenom dvorcu u Transivalniji gde je navodno boravio Drakula, najpoznatiji vampir na svetu.

Srećni dobitnici će stići u dvorac kočijama u večernjim satima u ponedeljak uveče a ispred utrđenj će ih čekati stručnjak za vampire Dejkri Stoker, potomak irskog pisca Brema Stoker koji je ovekovečio lik Drakule 1897. godine.

Povezana vest:  Unapređenje precizne medicine u Beču

Turistima, čija ime nisu saopštena, biće priređena večera uz sveće kao u Stokerovoj knjizi, a postoji mogućnost da dobitnici spavaju u mrtvačkim sanducima, jer se Drakula trudi da se predstavi kao dobar domaćin, naveli su organizatori takmičenja i dodali da će sve vreme posetioci biti „u finoj neizvesnosti“.

Takmičenje je organizovao internet servis za iznajmljivanje stanova i soba Er-bi-end-bi (Airbnb)

Povezana vest:  Kraljevsko uživanje uz King sladolede

Zamak Bran, u okolini Brašova, srednjovekovno je utvrđenje i spomenik kulture nacionalnog ranga u Rumuniji. Nalazi se na granici između rumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške i poznato je i kao „Drakulin zamak“, uprkos činjenici da gotovo nema dodirne tačke sa rumunskim nacionalnim herojem Vladom Cepešom.

U zamku se nalazi i postavka vezana za istorijsku ličnost Vlada Cepeša, kao i za Stokerovog grofa Drakulu.

Povezana vest:  U susret Evropskom prvenstvu u fudbalu, nesvakidašnji Coca-Cola karavan će tokom maja i juna obradovati građane širom Srbije

Mada je postavka o Cepešu opravdana izuzetnim istorijskim značajem ove ličnosti za prostore Vlaške i Transilvanije, postavka vezana za Stokerovog fiktivnog vampira služi čisto kao marketinški mamac za strane turiste.

Do sada nijedan posetilac nije spavao u zamku jer je turistima dozvoljeno da na tom mestu ostanu do ponoći, kada se, prema legendama o vampirima, ta bića bude i kreću u svoje pohode.