U Šapcu je svečano otvorena dvodnevna konferencija posvećena lečenju virusnih infekcija, u okviru koje vodeći srpski stručnjaci sa klinika za infektivne i tropske bolesti predstavljaju trendove u dijagnostici i lečenju hepatitisa B, hepatitisa C i HIV infekcije, kao i rezultate najnovijih studija vezanih za inovativne terapije u oblasti hroničnih virusnih infekcija.

Učesnici su naglasili značaj multidisciplinarnog pristupa u izradi zajedničke strategije za unapređenje efikasnosti i kvaliteta lečenja gotovo pola miliona obolelih od hroničnih virusnih oboljenja u Srbiji. Posebna pažnja je posvećena i terapiji HIV infekcije, trideset godina nakon prvog dijagnostikovanog slučaja ovog oboljenja u našoj zemlji.

Povezana vest:  Viktorija Bekam otvara butik u Pekingu

Pomenuti stručni skup je prilika da na jednom mestu mišljenja i iskustva razmene najeminentniji srpski lekari, stručnjaci iz relevantnih oblasti sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, Klinike za infektivne bolesti kliničkih centara Vojvodine, Niša i Kragujevca, sa Vojnomedicinske akademije, kao i kolega iz manjih ali za zdravstveni sistem Srbije jednako važnih centara.

Povezana vest:  Večeras u Centru "Sava" "Noć reklamoždera"

Predstavljajući rezultate najnovijih studija vezanih za terapiju hepatitisa C, doc. dr Ivana Milošević, infektolog i gastroenterolog sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, istakla je da je uz pomoć inovativne terapije napravljen veliki pomak ka popunom izlečenju, što daje nadu i hiljadama obolelih od hroničnog hepatitisa C i B širom Srbije. „Okupili smo kolege sa svih klinika za infektivne i tropske bolesti u Srbiji, kako bismo kroz multidisciplinarni pristup osmislili strategiju daljih koraka i usmerili napore ka pronalaženju rešenja koja bi omogućila što kvalitetnije lečenje obolelih u našoj zemlji, u korak sa svetskim dostignućima u ovoj oblasti“, navela je dr Milošević.

Povezana vest:  NOVE AVANTURE MAŠE I MEDE UZ IMPRESIVNU TEHNIČKU OPREMU U KOMBANK ARENI, 22. I 23. APRILA

U okviru posebnog panela, mladi lekari specijalizanti po prvi put su imali priliku da predstave svoja znanja o pravcima istraživačkog rada u oblasti antivirusne terapije.

Organizator skupa je kompanija Medicopharmacia, predstavnik kompanije Gilead Sciences.