Juče je u Envoy konferencijskom centru održan stručni skup najznačajnijih predstavnika stručne i poslovne javnosti iz oblasti javnog zdravlja, pod nazivom „Važnost dijaloga u kreiranju smernica za jačanje zdravstvenog sistema i unapređenje javnog zdravlja“. Skup je bio posvećen ključnim izazovima iz perspektive javnog zdravlja u oblasti hepatitis i HIV virusnih infekcija, a istaknut je problem nedostupnosti savremene, inovativne terapije.

Na jednom mestu, mišljenja i iskustva su razmenili predstavnici Ministarstva  zdravlja, Agencije za lekove i medicinska sredstva, vrhunski stručnjaci sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, Medicinskog fakulteta iz Beograda i Novog Sada, predstavnici Srpske privredne komore, Američke privredne komore, predstavnici ambasade SAD, udruženje INOVIA, kao i predstavnici farmaceutske industrije i udruženja pacijenata.

Povezana vest:  Predstavljen program Kad porastem biću...

U poslednjih trideset godina, od kada se pojavio prvi pacijent oboleo od infekcija HIVa u Srbiji, mnogo toga se promenilo, i u odnosu društva prema obolelima i na polju uspešnosti terapije, pa je uz primenu savremene terapije, ovo  bolest sa kojom se živi. Kada se radi o hepatitisu B i C, nejasna je epidemiološka situacija, a procene govore da je u Srbiji oko 80 hiljada obolelih samo od hepatitisa C. Hiljade obolelih nisu ni svesne da su zaražene ovim virusom, samim tim su potencijalni prenosioci infekcije, a savremene terapije nisu dostupne, pa je čak i pitanje da li su upoznati sa mogućnošću uspešnog lečenja. I dalje je prisutno pitanje niskog nivoa svesti o prisustvu i načinu prenosa HIV i hepatitis infekcija.

Govoreći o trenutno dostupnim terapijama i izazovima  u oblasti HIV-a i hepatitisa, prof. dr Dragan Delić sa Klinike za infektivne i tropske bolesti naglasio je kako je zadatak struke da prati razvoj savremene medicine, kao i da u njemu aktivno učestvuje. „Naši lekari dobro znaju prednosti novih terapijskih protokola i novih lekova koji dovode do eliminacije virusa kod većine bolesnika sa minornim pratećim efektima. Ova terapija je prihvaćena svuda u svetu, pa čak i u regionu,” rekao je prof. dr Delić.

Povezana vest:  Milijarda za lokalne zajednice

 Prof. dr Branko Brmbolić, sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, istakao je problem kontrole terapije. „Nedostaju nam dijagnostički testovi za praćenje pacijenata, pa kada nekoga uvedemo u lečenje ne možemo da pratimo kako terapija napreduje“, naglasio je prof. dr Brmbolić.

Stručni skup su organizovale farmaceutske kompanije Gilead Sciences i Medicopharmacia. „Veliko mi je zadovoljstvo što su se svi ključni akteri iz sfere javnog zdravlja odazvali našem pozivu i nadam se da ćemo ovim skupom započeti dijalog sa ciljem da zajednički pronađemo rešenje za obolele od HIV i hepatitis infekcija u Srbiji“, rekao je Nikolas Fuše, direktor Gilead Sciences za istočnu Evropu.

Povezana vest:  Novi reality show, a pobednik dobija posebnu nagradu putovanje u svemir u društvu slavnih poput Biebera ili DiCarprija

Učesnici su se saglasili da pronalaženje efikasnog modela za očuvanje javnog zdravlja iz perspektive hroničnih virusnih infekcija predstavlja izazov sa medicinskog, socijalnog, pravnog i ekonomskog aspekta. Zaključak skupa govori u prilog tome da je neophodno zajedničko angažovanje svih relevantnih aktera, počevši od podizanja svesti o rizicima i prevenciji hroničnih virusnih infekcija, kroz zdravstveno vaspitanje mladih i šire javnosti, zatim poštovanje preporuka zdravstvene struke i uvažavanje principa farmakoekonomije u izboru adekvatnih terapija, kao i saradnje nadležnih institucija u okviru sistema.