postanske_markePredstavljene prve zajedničke poštanske marke Srbije i Rusije

 

U Skupštini grada Beograda je svečano predstavljeno prvo zajedničko izdanje poštanskih maraka Srbije i Rusije „Umetnost – ikone“ nastalo u saradnji Pošte Srbije sa Poštom Rusije. Na seriji od dve poštanske marke nalaze se vrhunska umetnička dela: ikona Bogorodice Odigitrije iz 14. veka koja se nalazi u vlasništvu Narodnog muzeja u Beogradu i ruska ikona Arhandjela Mihaila iz 15. veka – vlasništvo Državne Tretjakovske galerije u Moskvi, delo čuvenog ruskog umetnika Andreja Rubljova (1360-1430).

Povezana vest:  Pet načina da se hranite zdravo iako živite brzim tempom

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ Goran Ćirić kazao je da je bilo lako naći zajedničke motive za marke, jer je pravoslavlje tema u obe zemlje koja obiluje visokim kvalitetima i umetničkim dometima iz 14. i 15. veka. Ćirić je dodao da Srbija i Rusija saradjuju u mnogim oblastima, a da je ovaj čin iz oblasti kulture važan i da predstavlja podsticaj za razvoj filatelije.

Zamenik generalnog direktora Federalnog državnog javnog preduzeća „Ruske pošte“ Mihail Romančuk ocenio je da motivi na markama na simbiličan način prikazuju duhovnu bliskost dve zemlje.

Povezana vest:  Održan drugi kasting za Elite Model Look u Delta Cityju

Patrijarh srpski Irinej je kazao da su na markama predstavljeni najveći dometi ikonografije, kako kod Srba, tako i u Rusiji i uputio reči podrške za svaku saradnju u domenu kulturnih vrednosti dve zemlje.

Medju zvanicama bio je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin koji je inicijator saradanje Pošte Srbije sa Poštom Rusije.

Ovom prilikom predstavljen je i koverat „prvog dana“ na kojem se nalaze marke i prigodni žig (svaka izdata marka ima svoj žig), a koji je veoma značajan filatelistima.

Povezana vest:  Svega 10 minuta vašeg trčanja pomoći će u očuvanju okeana

Ove poštanske marke, koje je umetnički obradila slikarka mr Marina Kalezić, namenjene su frankiranju pošiljaka u inostranstvo.

Prigodno izdanje su, u Moskvi, na Vidovdan, 28. juna, u Muzeju drevne ruske kulture i umetnosti „Andrej Rubljov“, svečano pustili u opticaj direktor Savezne agencije za komunikacije Valeri Bugaenko i generalni direktor Ćirić.