Danas u Beogradu održan prvi sastanak, u ovoj godini, Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama. Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji  9.decembra prošle godine, a prepoznajući važnost problema diskriminacije LGBT  osoba, lokalne institucije i organizacije započele su aktivnu saradnju po pitanju prevencije diskriminacije i podrške ovoj manjinskoj grupi.

U Lokalnoj mreži, koja će se zalagati za uspostavljanje tolerantnijeg i otvorenog društva za različitosti, nalaze se predstavnici/ce  Gradske uprave grada Beograda, Višeg  javnog tužilaštva, Prvog i Drugog osnovnog javnog tužilaštva, Gradskog centra za socijalni rad, Policijske uprave za grad Beograd, Zaštitnika građana grada Beograda, Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Beograd i udruženja „Labris“, „Gayten – LGBT“ AID+, Haver Srbija, Mreže organizacija za decu Srbije, i AS Centra. Jedan od ciljeva, ovakvog vida umrežavanja,  je i davanje primera saradnje institucija i organizacija civilnog društva, po jednom važnom problemu, kakav je diskriminacija i poštovanje svih ljudskih prava.

U celom procesu važna je podrška i uloga ministarstva unutrašnjih poslova.  “ Pripadnici MUP-a, duzni su da jednako postupaju  prema svim gradjanima, bez obzira na njihovu polnu, rasnu ili nacionalnu pripadnost. Niko nema prava da diskriminise drugo bice samo zato sto je drugacijeg seksualnog opredeljenja,identiteta, imovinskog stanja, jezika ili kulture.  Zakoni su jednaki za sve i oni se dosledno moraju sprovoditi. Policija ostvaruje znacajnu, i poslednjih godina daleko intenzivniju saradnju sa LGBT zajednicom. Ali, uvek ima prostora za unapredjenje tih odnosa. U obostranom interesu, radi jos kvalitetnije saradnje zelim da vas obavestim da cemo postaviti jos jednog koordinatora, jednu damu, kontak osobu, za pocetak u sedistu ministarstva unutrasnjih poslova, koja ce biti zaduzena za pomoc u svim slucajevima napada, nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama. Sama cinjenica da imamo policijske sluzbenike koji su spremni da preuzmu na sebe ovaj posao, bez straha od osude potvrdjuje da smo napravili znacajan iskorak kada je rec o zagarantovanim pravima LGBT osoba.“  saopštila je državna sekretarka Biljana Popović Ivković.

Povezana vest:  Sara Džesika Parker kao vodič kroz izložbu o modi

Ovakva vrsta saradnje, različitih sektora, doprinosi boljoj koordinaciji svih relevantnih činilaca, kako bi se sprečila, ali i jasno prepoznala diskriminacija i zaštitila prava svih građana/građanki. Ni jedan sektor ne može sam da se bavi ovo problematikom i zato je važna multisektorska saradnja u praksi, saopštili su iz organizacije Labris.

Koordinator Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu je gradska uprava na čelu sa načelnicom gradske uprave Sandrom Pantelić.

Povezana vest:  Otvoren međunarodni konkurs za arhitektonske projekte koji se bave klimatskom krizom

„To su konkretni „pomoćnici” u ovom našem zajedničkom cilju. Svi smo odlučni da, svako u svom delokrugu, kada god je pomoć potrebna, izađe u susret LBGT osobama. Nijedan pojedinačan slučaj diskriminacije za nas neće biti marginalan i za zanemarivanje. Grad Beograd, kao najveća jedinica lokalne samouprave, uzeo je na sebe i ulogu lidera za čitavu Srbiju. Namera nam je da postane uzor ostalim lokalnim samoupravama u zemlji kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo i započeo jedan novi angažman i mobilizacija svih resursa društva. Beograd je bio i biće grad bez barijera i to je naša ideja vodilja u svakom istupanju. Udruženja smatramo svojim partnerima i dobrodošle su sve sugestije da bismo zajedno ostvarili pravednije društvo“ – poručila je Sandra Pantelić.

Na sastanku se govorilo o planovima za naredni period i predlozima prvih zajedničkih aktivnosti. Kao prvo polje na kome bi najviše trebalo raditi, istaknuta je edukacija i dodatna obuka zaposlenih u institucijama i ustanovama, gde može doći do slučajeva diskriminacije. Nedovoljno znanje i predrasude svi zajedno moramo menjati, a neophodno je krenuti od prostora u kome svakodnevno radimo, usaglasili su se članovi mreže.

Povezana vest:  MODNA REVIJA U DELTA CITYJU U OKVIRU FASHION SELECTIONA

„Za nas čiji je svakodnevni život ispunjen diskriminacijom, ponižavanjem, vređanjem a često i fizičkim napadima, ovakva vrsta obećanja države da će stati iza nas, da će nas zaštititi – predstavlja ogroman iskorak”, rekla je Jelena Vasiljević iz organizacije “Labris” istakavši da će ovo udruženje nastaviti da beleži slučajeve diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

Mreža koja će se baviti prevencijom diskriminacije formirana je u sklopu projekta “Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji” koji je namenjen unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, koji stimuliše politički dijalog i primenu međunarodnih i evropskih standarda u toj oblasti. Projekat sprovodi Organizacija za lezbejska prava „Labris“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.