Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeležavamo 09. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju jedanestu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Na ovogodišnjem Ritmu Evrope nastupiće Urban and 4, Ničim Izazvan, The Soulmates i Deep Steady.

Urban & 4 : Bez sumnje jedan od regionalno najvažnijih muzičara, autora i protagonista na binu Ritma Evrope doneće najbolje iz gotovo tri decenije duge i bogate karijere započete davne 1984. godine u Rijeci. Urbanov rad hronološki delimo na pesme stvorene u kultnoj grupi Laufer (1986– 1996) i na one sa Četvorkom od 1996. godine do danas. Prepoznatljivo ime stekao je već nakon prvog Laufer albuma, ponajviše zahvaljujući megahitovima „Moja voda“, „Svijet za nas“ i „Lopov Jack“, nakon kojih je bend objavio sjajni album „Pustinje“, sa kojih je zasijao „Hej tata“. Rasformiranjem Laufera, po mnogima jednog od najvećih hrvatskih rok bendova ikad, Urban je prvo sa grupom En Face otpevao „S dlana Boga pala si“, a nakon toga objavio album „Otrovna kiša“. Singlovi sa tog albuma – „Astronaut“, „Nebo“, „Robot“ – predstavljali su uspešno izveden zaokret u zvuku koji je do perfekcije doveo mitskim izdanjem „Žena dijete“, možda i najboljim regionalnim albumom poslednjih 20-ak godina. „Black Tattoo“, „Odlučio sam da te volim“, „Mala truba“, „Samo“, „Ruke“, obogatili su repertoar koji je nakon svega decenije aktivnog izdavanja imao impresivan popis pesama. Album „Retro“ iz 2004. doneo je, nakon šestogodišnje diskografske pauze, veliki hit „Mjesto za mene“, nakon kojeg je 2009. usledilo izdanje „Hello“, 2012. nagrađeni EP „Kundera“, kao i hvaljeni „Mamut“ (2014), koji je ušao u sam vrh svega što su Damir Urban, Marco Bradaschia, Sandi Bratonja, Saša Markovski i Luka Toman dosad napravili.

Povezana vest:  REEBOK CLASSIC PREDSTAVLJA FURYLITE MODEL ZA PROLEĆE/LETO 2016

Ničim Izazvan: Bend je osnovan od strane Bojana Gluvajića i Borisa Bakalova u proleće 2011. godine. Prva postava benda u sastavu Boris Barović(bubanj), Mane Gluvajić(bas gitara), Borislav Kuga (klavijatura), Nemanja Vujović (akustična gitara), Igor Martinko (violina,truba,harmonika), Dragana Ilić (vokal), Bojan Gluvajić (električna gitara i vokal), Boris Bakalov (vokal) snima svoja prva dva singla ’’O tebi’’ i ’’San’’ u Mostaru u studiju MC Pavaroti. Bend je tada počeo dugogodišnju saradnju sa Đanijem Pervanom, Sarajevskim producentom (Letu Štuke,Ex Rundek Cargo Orcestra). Singl ’’O tebi’’ je te 2012. proglašen za singl godine na radio stanici B92 a na raznim radio i TV top listama osvajao prva mesta. Redom su se nizali vrlo uspešni singlovi ’’Živeti u prošlosti’’,’’Tužne devojke’’, ’’Glas’’,’’Trideset’’,’’Bilo gde’’ koji su se konačno u aprilu 2014. godine našli na prvom albumu pod imenom ’’Ničim izazvan’’u izdanju izdavačke kuće Lampshade media iz Beograda. Na njemu je bend sarađivao sa Robertom Telčerom (el.gitara), Srđanom Dunkićem(bubnjevi), Gaborom Bunfordom (saksofon),Robertom Radićem (bubnjevi). Album je bio odskočna daska za visoku koncertnu aktivnost benda koji je u toj 2014. i 2015. godini nastupao na većini festivala u zemlji i regionu (Arsenal fest,Nišville,Beer Fest, EXIT,Love fest,OK fest, Musicology,Koncert godine i mnogi drugi) kao i na velikom broju samostalnih koncerata širom regiona. U međuvremenu izlaze singlovi ’’ Rekla je’’, ’’Bo bo bom’’ ,’’Dalijev brk’’, ’’Beskućnik’’ koji su najavili drugi studijski album. U jesen 2015. ’’Ničim izazvan’’ izdaje svoj drugi studijski album pod imenom ’’Odlaziš?’’ takođe u izdavaštvu Lampshade Media-a. Na ovom albumu bend prvi put ima i duet. Na pesmi ’’Beskućnik’’ pridružio im se Darko Rundek. Trenutna koncertna postava benda: Boris Bakalov (vokal), Bojan Gluvajić (vokal, el.gitara), Mane Gluvajić(bas gitara), Borislav Kuga(klavijatura), Nemanja Vujović(akustična gitara), Igor Martinko (violina,truba,harmonika), Dragana Ilić (vokal), Marko Leđenac (bubnjevi), Nikola Petrović(trombon).

Povezana vest:  ZEPTER I COMMUNIS ZAPOČINJU NOVU DIGITALNU KOMUNIKACIJU

Deep Steady : je novosadska instrumentalna super-grupa sačinjena od muzičara koji su svirali, ili sviraju u:  Lost Propelleros, Ringišpil, Rab L Khali, Microsonic, Saigon Express, Proleće, Killo Killo, Drum ‘n Zez. Bend svira svoju verziju ska muzike, a članovi grupe su svima dobro poznate njuške: Dušan Maurić – gitara, Sava Botić – klavijature, Vuk Čuvardić – kontrabas, Predrag Okiljević – tenor sax, Dejan Matić – gitara, Marko Marić – bubnjevi. Pred novosađanima su se predstavili svirajući sa Bluekilla, na Exit festivalu, kao i na Festivalu uličnih svirača.

The Soulmates

Aleksandar Medan, osnivač  grupe „Love Hunetrs“ zajedno sa Laletom , Singerom i naravno Muminom. Posle 12 godišnjeg profesionalnog bavljenja muzikom , odlazi u druge vode ali sudbina ga spaja sa onima sa kojima je počeo da svira i eto ih: The Soulmates bend u kojem on komponuje i piše tekstove svih pesama.  Lazar Malesevic  Basista-Amater što se na kraju ispostavilo da i nije tako loše za bend i sam sound, karakteriše ga dosta čvrst sound i zanimljiv pogled na aranžmane. Davne 1987 zajedno sa Medanom i Singerom osniva bend Glorija i posle kraćeg perioda muziciranja u bend dolazi Mumin i tako nastaju legendarni „Love Huntersi“. Singer je jedini profesionalni muzičar koji ne zna više s kim svira (ima tri, četiri benda) i koji živi od muzike.   The Soulmates je novosadski rok bend koji su oformili Medan Singer i Lale kojima se pridružio Maks (ex Cutwork).  SKCNS  objavio je njihov debi album „1971“.

Povezana vest:  Srbija u nedelju deveti put bira predsednika

Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Zašto 09. maj?

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 09. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije.Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.

Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope