guinnessSve zanimljivosti o Guinness pivu na jednom mestu

 

  • Ista četiri sastojka – ječam, voda, hmelj i kvasac – koriste se za pravljenje GUINNESS piva od XVIII veka. Tamnocrvena boja i jedinstven ukus potiču od prženog ječma.
  • Širom sveta se svakog dana popije oko deset miliona krigli GUINNESS-a; ili skoro 2 milijarde krigli godišnje.
  • Artur Ginis (Arthur Guinness) je bio izuzetan pronalazač i vizionar koji je uzeo u zakup na 9.000 godina pivaru na Sent Džejms Gejtu u Dablinu 1759. godine.
  • Pivara GUINNESS je postala jedan od prvih izvoznika kad je 1801. poslala prve količine tamnog piva na Zapadnoindijska ostrva.
  • Do 80-tih godina XIX veka, pivara na Sent Džejms Gejtu je bila najveća na svetu. Danas je ta pivara i dalje jedan od najvećih proizvođača tamnog piva širom planete.
  • 1997. godine se Guinness plc udružio sa kompanijom Grand Metropolitan plc da bi oformio najvećeg proizvođača napitaka na svetu: Diageo. GUINNESS je danas vodeća robna marka piva ovog proizvođača, čija lista žestokih pića uključuje SMIRNOFF®, BAILEYS®, JOHNNIE WALKER® i J&B®.
  • Diageo ima i druga piva, kao što su HARP®, KILKENNY®, irski SMITHWICK’S® i jamajčanski RED STRIPE®.
  • GUINNESS se proizvodi u 50 zemalja, uključujući pivaru na Sent Džejms Gejtu u Dablinu.
  • GUINNESS u ponudi ima bogat izbor proizvoda širom sveta. Danas možete da dobijete GUINNESS točeno, GUINNESS točeno ekstra hladno, GUINNESS točeno u limenci, GUINNESS točeno u flaši, GUINNESS ekstra tamno, GUINNESS ekstra blago i GUINNESS strano ekstra tamno pivo.
Povezana vest:  Tradicionalni "Uskršnji bazar rukotvorina" pod pokroviteljstvom Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine

Pet najvećih tržišta GUINNESS-a na svetu u pogledu prodaje su Velika Britanija, Irska, Nigerija, SAD i Kamerun.

Mehurići u GUINNESS točenom pivu se i dižu i spuštaju. Kontakt mehurića azota sa zidovima čaše ih sprečava da se kreću naviše. Mehurići u centru čaše mogu slobodno da se kreću naviše, što stvara vizuelni utisak dvosmernog kretanja mehurića tokom kretanja uvis.

GUINNESS tamno pivo je prvo točeno pivo u limenci koje nudi iskustvo tehnologije točenja piva u pabovima. Isto tako, GUINNESS točeno pivo je uvedeno na tržište piva koje se konzumira kod kuće zahvaljujući uređaju pod nazivom ‘widget’, koji je 1991. godine  osvojio Kraljičinu nagradu za tehnologiju.

Reklama za GUINNESS u kojoj se pojavljuju čuvar u zoološkom vrtu i morski lav bila je prva reklama za GUINNESS koja je prikazana na komercijalnoj televiziji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Emitovana je u prvom bloku reklama prvog dana rada britanske komercijalne televizije 22. septembra 1955. Reklama za GUINNESS sa morskim lavom je u tom bloku prikazana kao druga po redu.

GUINNESS pivo je poznato po originalnim reklamama, od ranih postera Gilroja (Gilroy) do TV reklame iz 1999. godine pod nazivom ‘Surfer’. ‘Surfera’ je britanska javnost proglasila za najpopularniju reklamu u anketi koju su sproveli Sunday Times (nacionalni dnevni list u Ujedinjenom Kraljevstvu) i Channel 4 (nacionalni TV kanal u Ujedinjenom Kraljevstvu).

Prva pošiljka za izvoz od šest i po bačvi GUINNESS piva je krenula brodom iz Dablina za Englesku 1769. godine.

Povezana vest:  Održan prvi ženski Champion trening na Adi

Pivara na St. Džejms Gejtu proizvodi 4,5 miliona hektolitara GUINNESS-a godišnje.

Pivara na St. Džejms Gejtu predstavlja jednu od znamenitosti Dablina. U njenom sklopu se nalazi  GUINNESS STOREHOUSE, koji predstavlja treću najveću brend atrakciju na svetu.

GRAVITY Bar u GUINNESS STOREHOUSE-u je najviši bar u Dablinu koji se nalazi na 44 metara visine i pruža panoramski pogled na ceo grad i okolinu.

Skoro svaka druga krigla koja se popije u Irskoj je GUINNESS pivo.

Ljudi su često u zabludi da je GUINNESS crn. On u stvari ima veoma tamnu nijansu rubin crvene boje.

Država Irska je želela da harfa bude nacionalni simbol ali pošto je robna marka GUINNESS već imala harfu kao zaštitini znak, država je za simbol izabrala harfu zaobljenih linija.

Nigerija je prva zemlja u kojoj je otvorena GUINNESS pivara van Britanskih ostrva, 1963. godine u gradu Ikeja.

Da li ste znali da je Elizabet, Arturova majka, navodno slomila srce svojim roditeljima kad je pobegla sa Ričardom Ginisom iz grada Kelbridža?

Kad je Artur preuzeo pivaru na St. Džejms Gejtu 1759, ona je bila prilično skromno opremljena – sastojala se od jednog kazana, kotla, mlina, dve sladare, štale za 12 konja i tavana za skladištenje 200 tona slame.

Da li ste znali da je Artur Ginis i dalje sa žarom i energijom vodio posao i kad je zašao duboko u sedamdesete? Dolazio je u pivaru barem na sat do dva svakog dana.

Povezana vest:  LAV CRVENO – Savršeno i za hranu i za dušu!

Artur Ginis je vodio računa o svojim zaposlenima: plate u ovoj pivari su uvek bile 10 do 20 posto više od prosečnih u Dablinu.

Guinness atletski savez je osnovan 1905. Na poluvremenu fudbalskih utakmica barmen bi poređao krigle GUINNESS-a da bi tim obnovio energiju.

Da li ste znali da je svaki muškarac stariji od 21. godine zaposlen u Guinnessu imao pravo na dve besplatne krigle GUINNESS-a svakog dana? Zaposleni su ovo pravo ostvarivali kod ’česme’, posebnog mesta za distribuciju piva u okviru pivare, gde su muškarci pili zajedno iz metalnih krigli.

Povodom obeležavanja dvestote godišnjice 1959. godine, porodica Ginis je podigla ’Centar za dvestotu godišnjicu’ – koji se sastoji od sale za vežbanje, terena za skvoš, prostorija za sastanke i bazena. Zgrada je zvanično otvorena 1962. godine.

Crni somot je popularna kombinacija GUINNESS-a i šampanjca. 1861. godine je London bio zatečen smrću princa Alberta, muža kraljice Viktorije. Dok je grad oplakivao njegovu smrt, jedan šanker u Brookes Clubu je došao na neobičnu ideju: prema legendi, on je zaključio da i šampanjac treba da bude u žalosti pa je dodao Guinness ekstra tamno pivo šampanjcu da bi dobio tamniju boju. Zahvaljujući ovom gestu poštovanja, izmislio je ‘Crni somot’ – piće koje je i danas popularno.

Krigla točenog GUINNESS-a ima manje kalorija nego ista količina poluobranog mleka ili soka od pomorandže.