AVALA_TORANJ_POLOZENATuristički vodič „Avala”

 

 

Turistička organizacija Beograda izdala je turistički vodič „Avala”, koji će se gostima Beograda i Beograđanima deliti u turističkim informativnim centrima TOB-a.

 

– Brošura upućuje goste našeg grada i sugrađane na ovu turističko-ambijentalnu celinu. Kao deo prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa Beograda, Avalu smo i ove godine uvrstili u deset top-atrakcija. Sigurno će biti popularna tokom leta, sa Avalskim tornjem koji predstavlja pravu turističku atrakciju, budući da i samo zdanje i pogled sa njega očaravaju. Vodič će biti popularan s obzirom na to da sada u ponudi imamo i novi program Saobraćajnog preduzeća „Lasta”, kao i program „Bregovi Beograda – Avala”. Brošuru ćemo deliti u našim turističkim informativnim centrima u Knez Mihailovoj 6 (donji nivo) i podzemnom prolazu ispod Palate „Albanija” – rekao je Dejan Veselinov iz TOB-a.

Povezana vest:  5 kreativnih načina da ubacite vežbanje u gust raspored sezone praznika

 

U uvodnom delu vodiča predstavljene su geografske karakteristike Avale, legenda o tome da su Argonauti u potrazi za zlatnim runom prošli pored nje i istorijske činjenice. Zatim se Avala predstavlja kao izletište Beograda od kraja 19. veka, trkalište i predeo prirodnih odlika, a navode se i značajna mesta, kulturni i istorijski, kao i ugostiteljski i smeštajni objekti ove planine. Vodič pruža i dobar uvid u znamenita mesta i objekte u podnožju Avale, predstavlja rekreativnu turu „Bregovi Beograda – Avala”, a ima i njenu turističku mapu i plan linija javnog prevoza.

Povezana vest:  Pridružite se akciji hotela Viceroy Kopaonik Srbija i učestvujte u pošumljavanju Kopaonika

SP „Lasta” atraktivan izlet na Avalu realizuje svake subote i nedelje do 2. oktobra. Polazak je sa Trga Nikole Pašića, sa stajališta za turističke autobuse, u 10.30 časova. Program obuhvata vožnju do Avale otvorenim autobusom, koja traje oko jedan sat, jednočasovno zadržavanje kod Avalskog tornja i povratak za Beograd. Izlet traje tri sata i realizuje se u pratnji turističkog vodiča, koji će putnicima na putu do Avale ispričati ponešto i o Banjičkom logoru i Spomen- parku u Jajincima. Cena izleta bez ulaznice za Avalski toranj je 550 dinara, a karte ne mogu da se kupe u autobusu.

Avalski toranj je otvoren radnim danima od 10 do 16.30 časova i vikendom od 10 do 18 sati, a ponedeljkom ne radi. Maksimalan broj osoba na vidikovcu je 16, a vreme zadržavanja je 15 minuta. Cena pojedinačnih ulaznica iznosi 50 dinara, a grupnih 30 dinara (minimum deset osoba). Za decu do 12 godina, penzionere i osobe sa invaliditetom ulaz je besplatan.

Povezana vest:  Podržite Springfield i National Geographic u očuvanju  podvodnih livada

 

Toranj ne radi ako je brzina vetra 13 metara u sekundi ili veća. Do Avale i Avalskog tornja saobraćaju linije 401, 406, 407 i 408 sa Banjice, kao i linija 400L iz podnožja Avale do Avalskog tornja i nazad od 9 do 18 časova.