donald-trump

Dokumentarac o Trampu kao tajkunu koji ugrožava prirodu

 

Britanski režiser Entoni Bekster naučio je na teži način šta je potrebno da bi se snimio prvi dugometražni dokumentarni film – biti uhapšen, staviti kuću pod hipoteku i zvati lično distributere kako bi ih ubedio da prikažu film. Ovo se može činiti poznatim svim autorima dokumentaraca, ali ako tome dodate i izazivanje američkog poslovnog magnata Donalda Trampa zbog kupovine 1,5 milijardi vrednog rezervata u Škotskoj, onda i ne čudi što Bekster okleva kada ga pitate da li bi to radio ponovo.

-Bilo je veoma teško i ne bih to radio ponovo ukoliko nije neophodno – rekao je bivši Bi-Bi-Si-jev televizijski producent, dodavši da ne smatra da se treba baviti moćnim ljudima da bi sebe smatrali novinarima ili filmskim stvaraocima.

Povezana vest:  Da li znate kako je trčati kao kengur?

Beksterov film „You’ve Been Trumped“ od petka se prikazuje u odabranim američkim bioskopima, tri godine otkako je uzeo kameru u ruke, pošto je škotski parlament nađačao lokalne vlasti u Aberdinu i dozvolio Trampu da gradi dva golf terena i luksuzni hotel sa 450 soba na površini od 1.400 hektara priobalnog zemljišta, prenosi Rojters. Dokumentarac prikazuje Trampa kao slavnog tajkuna koji ne haje za lokalno stanovništvo ugroženo njegovim projektom.

Beksterov film za cilj ima da uporedi ekonomsku dobit od hiljade radnih mesta koje je Tramp obećao i uticaj koji građenje golf terena i hotela ima na životnu sredinu i retke pešcane dine, gde je Tramp kupio zemlju 2005.

-Ovo je slučaj udvaranja slavnom Donaldu Trampu i želja da se veruje da će njegov projekat doneti prosperitet, iako će ugroziti zemlju tako retku i značajnu za Škotsku – rekao je Bekster (42) koji već osam godina živi u obližnjem gradu u toj zemlji.

Povezana vest:  Vog bez mršavih manekenki mlađih od 16 godina

-Lokalno stanovništvo u filmu radi ono što bi trebalo političari – ustaje u zaštitu životne sredine – dodao je Bekster, naglašavajući da je Tramp više puta odbio njegove zahteve za intervju, kao i predstavnici škotskog parlamenta i lokalne policije.

U filmu se vidi i scena kada Bekstera hapse dok intervjuiše jednog od stanovnika. Izvršni potpredsednik Trampove organizacije, Džordž Sorial, rekao je da je film „potpuna prevara i da pogrešno predstavlja činjenice“, kao i da je projekat podržan od strane lokalne vlasti, biznismena i zajednice. Sorial je dodao da je u ovom projektu već zapošljeno na stotine ljudi i da je on važna buduća investicija.

Povezana vest:  Ibiza - Finalna destinacija Tuborg lanca zabave

Bekster je imao problema da obezbedi sredstva za snimanje, pa nakon što je stavio kuću pod hipoteku i skupio novac putem Interneta, sledila je borba za distribuciju, te je bio prinuđen da lično zove menadžere škotskih filmskih kuća i moli ih da prikažu film. Film je sada u distribuciji i Bekster veruje da se sav trud isplatio. „Mi smo glas koji priroda nema“, kazao je.

Prvi golf teren otvoren je u julu uprkos pismima škotske organizacije za zaštitu prirode upućenim golferima, uključujući i Kolina Montgomerija, da ne igraju tamo. Hotel i drugi golf teren još uvek nisu izgrađeni.