U Beču je pre 40 godina nastao prvi vazdušni dvorac za decu. Preduzetnica Elizabet Kolarik imala je ideju da jednu od omiljenih dečijih aktivnosti, skakanje po krevetu, pretvori u pravu zabavu za decu. Nakon rođenja njene ćerke Marijane kontaktirala je proizvođača balona na vruć vazduh iz Engleske sa idejom da joj sašije vazdušni dušek za skakanje u obliku dvorca.

Povezana vest:  H&M sa ponosom predstavlja kolekciju u saradnji sa modnom ikonom Iris pfel slaveći vek njenog stila

Uspela je da se sporazume sa njim i poručila je vazdušni dvorac za dečiju sobu veličine dva sa četiri metra. Kako je jedinica mere za dužinu u Engleskoj inč, na njeno iznenađenje i oduševljenje njene ćerke, stigao je dvorac veličine osam sa jedanaest metara. Elizabet je odmah zaštitila naziv proizvoda „Luftburg“ koji je postao atrakcija za decu u bečkom zabavnom parku „Prater“.

Povezana vest:  Lilly i Durex u borbi protiv AIDS-a

Tadašnji gradonačelnik Beča Helmut Cilk želeo je da oplemeni trg ispred gradske skupštine i obratio se ocu od Elizabet radi organizovanja aktivnosti za decu. Tako je 1977. godine prvi vazdušni dvorac, nastao kao zamisao za dečiju sobu, postavljen ispred skupštine grada. Elizabet danas proizvodi dvorce koje dizajnira zajedno sa svojom decom i koji su dostupni u različitim veličinama, bojama i oblicima.

Povezana vest:  Hobiti i orci u avionima Er Nju Zilanda

PHOTO: Kolariks Luftburg