airbus_logoPočinje Erbasovo globalno takmičenje kreiranja budućnosti eko-efikasnog letenja

 

Studenti iz Srbije idejama do 30.000 evra

 

 

Studenti srpskih univerziteta imaće priliku da utiču na budućnost vazduhoplovstva, kao i da osvoje nagradu od 30.000 evra na globalnom takmičenju koje je Erbas otvorio na aeromitingu u gradu Farnboro u Engleskoj.

 

Takmičenje “Letite na idejama” (Fly Your Ideas – FYI) predstavlja izazov za studente širom sveta da razviju nove ideje koje će uticati na ekološku budućnost avio industrije. Ovo takmičenje održava se svake dve godine, i sastoji se od tri kruga, u kojima žiri sačinjen od Erbasovih i drugih stručnjaka iz avioindustrije bira najbolje rešenje. Finale će se održati na leto 2011. godine, na aeromitingu u Parizu – Le Burže. Pobednici takmičenja podeliće prvu nagradu od 30.000€, dok osvajačima drugog mesta sledi 15.000€.

Povezana vest:  Bieberica je out, frizura Harryja Stylesa trenutno najtraženija!

 

“Takmičenje Letite idejama studentima pruža jedinstvenu priliku da učestvuju u Erbasovoj viziji ekološke avio industrije budućnosti. Takmičenje je osmišljeno kako bi podstaklo razvoj ideja koje će doprineti većoj povezanosti, kao i održivom razvoju u svetu. Ono takođe pruža priliku Erbasu, studentima i istraživačkim timovima da pronađu mogućnosti za ulaganja u istraživanje i tehnologiju koja bi omogućila bolju zaštitu životne sredine, uprkos povećanju obima avio saobraćaja,” rekao je Izvršni potpredsednik za inženjerstvo Erbasa i pokrovitelj takmičenja Šarl Šampion prilikom otvaranja FYI 2011.

 

Studenti bilo kog uzrasta, nacionalnosti, pola ili struke pozvani su da učestvuju na konkursu. Očekuju se predlozi rešenja u svim aspektima “ekološkog životnog ciklusa,” što je Erbasov inovativni pristup poboljšanju ekoloških rešenja na avionima i u proizvodnom procesu. On se sastoji od pet stadijuma: dizajna, lanca snabdevanja, proizvodnje, eksploatacije aviona i njegovog “penzionisanja.”

Povezana vest:  Exit predstavlja stvarne heroje novih generacija u Srbiji!

 

Ovogodišnji FYI održava se nakon uspeha prvobitnog takmičenja koje je otvoreno u oktobru 2008. godine. Tada je učestvovalo oko 2350 studenata iz preko 80 zamalja, a pobednikom je na Le Burže-u 2009. proglašen međunarodni tim COz sa Univerziteta u Kvinslendu, u Australiji. Njihov projekat se zasniva na upotrebi prirodnog kompozitnog vlakna, proizvedenog od biljke ricinusa, u kabini aviona.

 

Član pobedničkog tima COz Benjamin Lindenberger (27), dodao je: “Pobediti na takmičenju FYI bilo je veliko iskustvo. Ali, podjednako korisna za nas bila je mogućnost saradnje sa Erbasovim stručnjacima, kao i sticanje novih veština i znanja o ovoj industriji.”

Povezana vest:  SUTRA POČINJE FESTIVAL VINA I GASTRONOMIJE

 

Kako bi se prijavili za FYI 2011, studenti moraju registrovati ekipu od tri do pet članova na sajtu takmičenja do 30. novembra 2010. godine. Za sve dodatne informacije možete posetiti www.airbus-fyi.com

 

Predlozi projekata moraju biti dostavljeni do 10. decembra 2010. Oni koji su se plasirali u drugi krug takmičenja dodatno će razraditi svoje predloge uz podršku Erbasovog osoblja. Pet timova finalista osvojiće VIP putovanje u Pariz juna 2011, gde će pred nezavisnim žirijem, koji uključuje i industrijske stručnjake, predstaviti svoj projekat. Žiri će odluku objaviti na ceremoniji dodele nagrada FYI 2011.