U novoizgrađenom naselju Aspern u Beču nedavno je otvorena moderno opremljena fabrika za industriju 4.0. Digitalizacijom i umrežavanjem mašina, robota i proizvoda Tehnički univerzitet Beča će razvijati i testirati nove proizvodne procese.

Jedna od ideja koja će se razvijati jeste „raznolika serijska proizvodnja“. To je način proizvodnje koji potrošačima nudi individualne pojedinačne proizvode u okviru serijske proizvodnje, kao na primer proteze po meri ili automobili prilagođeni ličnim željama. Svi procesi u fabrici mogu da prođu virtuelnu simulaciju, što doprinosi efikasnijoj proizvodnji.

Povezana vest:  Pridružite se Croctobru i pokažite svoju jedinstvenu stranu

Austrijska preduzeća imaju reputaciju u oblastima kao što su mašinstvo, zelene tehnologije, industrija auto-delova i materijala visoke tehnologije, a industrija 4.0 je način da ova preduzeća osiguraju svoje mesto u međunarodnoj konkurenciji. U ovaj pilot projekat investirano je 4 miliona evra. Polovinu sredstava obezbedilo je austrijsko Ministarstvo za saobraćaj, inovacije i tehnologiju, a ostatak sredstava izdvojili su Tehnički univerzitet Beča i preko 20 preduzeća iz oblasti industrije.

Povezana vest:  Humanitarna akcija "ČUTI I RAZUMETI 2018" organizuje se po sedmi put

PHOTO: David Bohmann / PID