U četvrtak, 7. decembra u 21 čas počinje deveti Merlinka festival, koji se tradicionalno održava u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Na svečanom otvaranju nastupaće Ida Prester iz benda „Lollobrigida“ koju volimo zbog hitova „Moj dečko je gej“, „Volim te“, „Sutra“… koja će izvesti dve nove pesme.

Kanadski reditelj Brus LaBrus imaće priliku da svečano otvori ovogodišnji Merlinka festival, čiji film „Mizandristkinje“ se prikazuje u petak, 8. decembra u 21 čas u Domu omladine Beograda.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja biće prikazan hrvatski film „Lavina“ Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival. Ova komedija prati Franju koji je nestao u lavini. On je za sobom ostavio dve supruge i dve kćeri, ali kada se vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac, to izazove lavinu neočekivanih događaja. Franju glumi Stojan Matavulj, a njegove supruge Ksenija Marinković i Robert Ugrina.

Na srpskoj premijeri ovog filma prisustvovaće reditelj Stanislav Tomić, glumci Stojan Matavulj, Robert Ugrina, Žarko Radić, Sara Stanić i producent filma Jozo Paljak, koga pamtimo po filmu „Fine mrtve djevojke“. Nakon projekcije filma biće organizovan razgovor sa ekipom filma.

Povezana vest:  Nove Syoss Vibrant boje za kosu - posvetljivanje i bojenje tamne kose u jednom koraku

Petak je rezervisan za druženje sa kanadskim andergraund režiserom Brusom LaBrusom, koji će predstaviti svoj film „Mizandristkinje“ o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat. Pored ovog filma, LaBrus će predstaviti i dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ o LGBT pankerima u kome je pored Džona Votersa i Bet Dito jedan od protagonista.

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala, Robin Kampijo biće u Beogradu da predstavi svoj film „120 otkucaja u minuti“ koji je nominovan za najbolji evropski film. Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima. Samom režiseru je ovo važna i bliska tema, jer je nakon završene filmske škole napustio rad na filmu, kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu.

Povezana vest:  Zimska služba Bečkih linija sve ređe u akciji

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film „Tom od Finske“ o najpoznatijem Fincu, Touku Laksonenu. Kao odlikovani oficir, koji se posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu. Svoje utočište pronalazi u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona, što će ga proslaviti. Njegovi radovi našli su se na poštanskim markicama 2014. godine u Finskoj.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkog film koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

Povezana vest:  Slatka ljubav – uz Cheek by Lisca

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova. Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Festival zatvara dokumentarac o legendarnoj divi Grejs Džons koji je premijerno prikazan na Toronto International Film Festivalu. Film je putovanje kroz nastupe, privatni i javni svet ove pop ikone. Režiserka Sofi Fajns je stvorila snažno filmsko iskustvo u sprezi muzičkih sekvenci i intimnih ličnih kadrova koji prevazilaze njene ikonične maske.

Festival će ugostiti i reditelje Stefana M. Mladenovića, Branislava Principa, Karni Haneman iz Izraela, Tima Dekkersa iz Holandije, Barbaru Muller i ekipu njenog filma „Nisa“ iz Austrije i Samana Haghighivanda iz Irana.

Program festivala objavljen je na sajtu www.merlinka.com