Nakon završene obuke žene će započeti rad koji im može omogućiti određeni priliv novčanih sredstava, a sastavni deo projekta je idejno kreiranje namenskog sajta putem koga će se online plasirati prodaja ovih proizvoda.

Bor, 15. decembar 2017 – Projekat “Rukotvorine”, koji je inicirala kompanija Rakita sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim područjima kroz izradu ručno rađenih predmeta visokog kvaliteta, završen je uručenjem sertifikata za 24 polaznice iz Brestovca, Slatine i Metovnice. Na svečanosti koja je tim povodom organizovana, održana je i izložba rukotvorina nastalih tehnikama veza i zlatoveza, pustovanja vune i tkanja, a predstavnicima seoskih mesnih zajednica koji su podržali projekat i pomogli njegovu realizaciju, uručene su zahvalnice.
„Jako sam zadovoljna višemesečnim radom sa ženama koje su pokazale izuzetnu zainteresovanost za izradu rukotvorina. Uspešno su savladale veštine koje će im pomoći da nadalje same izrađuju predmete i samostalno i nezavisno uđu u tržišnu utakmicu prodajući ih putem interneta,“ izjavila je Božica Milošević, edukator projekta Rukotvorine iz organizacije „Arhaik“.
Žene, posebno u uslovima tranzicije, imaju ograničene mogućnosti zapošljavanja, a ako su te žene žene iz seoskih sredina, njihove mogućnosti su dodatno ograničene.
„Projekat „Rukotvorine“ ima pozitivan efekat ne samo za kreiranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce, već i na društvo u celini kroz unapređenje socio-ekonomskog ambijenta i privrednog razvoja na lokalnom nivou. Zato sam vrlo srećna što je kompanija Rakita prepoznala važnost projekta i svesrdno pomogla njegovoj realizaciji od početka do kraja,“ kaže Marija Pešić iz „Asocijacije za razvoj opštine Bor“.
„Ovim projektom smo dobili priliku da se vratimo u prošlost i naučimo nešto novo u izradi ručnih radova na način koji su to činile naše bake, a što je prepušteno zaboravu. Sada nam predstoji drugi deo projekta, a to je izrada predmeta koji će se prodavati putem interneta kako bismo došli i do zarade“ , rekla je u ime svih polaznica Jasmina Radulović iz Slatine.
Za realizaciju projekta „Rukotvorine“, kompanija Rakita je tokom 2017. godine izdvojila 8.000 dolara, a saradnici u realizaciji su udruženja “Rukotvorine Arhaik” i “Asocijacija za razvoj opštine Bor“.

Povezana vest:  Na prodaju bivši automobil Kejt Midlton