profesor MaksimovicZlatna medalja u Londonu za profesora Čedu Maksimovića iz Srbije

 

Navikli smo da nas sportisti obraduju zlatnim, srebrenim i bronzanim medaljama sa sportskih takmičenja. Zlatnu medalju ovog puta u Londonu osvojio je profesor Čedo Maksimović  sa Građevinskog  fakulteta u Beogradu koji poslednjih 15 godina radi kao profesor u Londonu na  Imperial Koledžu (Imperial College, Department of Civil and Environmental Engineering), jednom od deset vodećih tehničkih univerziteta u svetu. Sa grupom koautora sa Imperial College’a i sa Univerziteta u Kambridžu, Profesor Maksimović je dobitnik ovogodišnje ZLATNE MEDALJE  ICE-a (Institution of Civil Engineers – „Društvo Građevinskih Inženjera“) čiji je Maksimović i počasni član (Fellow of ICE).  Zlatna medalja je dodeljena  za najbolji  naučno – stručni članak objavljen u ovoj godini u časopisu ICE-a,  Civil Engineering koga izdaje kompanija T. Telford.

Povezana vest:  Opel Astra Classic za pobednika nagradne igre kompanije GOMEX

Zlatna medalja je profesoru Maksimoviću uručena 8. oktobra na svečanoj ceremoniji koja je održana u Londonu u zgradi ICE-a.

Rad za koji je Prof Maksimović sa grupom autora dobio zlatnu medalju se bazira na rezultatima njegovih istraživanja u oblasti nove generacije „inteligentnih senzora i inteligentnih senzorskih mreža“ za merenje na građevinskim objektima i infrastrukturnim sistemima i upravljanja njihovim radom u tzv. „realnom vremenu“. Naziv rada je: „Wireless Sensor Networks: creating ‘Smart Infrastructure'“ (Proceedings of ICE, Civil Engineering, Vol. 162, August 2009, pp. 136-143″)

 

Kratak izvod iz biografije profesora  Č. Maksimovića

Povezana vest:  Otvorena nova EKO benzinska stanica u Zemunu

 

Profesor Čedo Maksimović rođen je 1947 godine u Glamočanima kod Srpca u  RS (BiH). Diplomirao (1971), magisrirao (1976) i doktorirao (1981) na Odseku za Hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Beogradu, gde je radio 25 godina od 1971 godine u oblasti Mehanike fluida i njene primene oblasti  građevinske hidrotehnike i sistema gradske vodne infrastrukture i zaštite životne sredine. Za vreme rada na Građevinskom fakultetu formirao je međunarodni centar za urbane vode (IRTCUD, International Research and Training Center for Urban Water) pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Od 1996 do danas radi na Imperial Koledžu u Londonu.  Po dolasku na Imperial Koledž, professor Maksimović je formirao istraživačku grupu za urbane vode (UWRG- Urban Water Reaserch Group) i pokrenu međunarodni časopis Urban Water Journal. U tom period inicirao je i sa svojom timom realizovao 12 velikih istraživačkih projekata i veći broj manjih projekata ukljućujiči i EU projekte na prostorima ex-YU. Preko UNESCO-a i u saradnji sa kolegama sa Građevinskog fakulteta u Beogradu realizovao je značajan međunardni projekat o integralnom upravljanju sistemima grdaskih voda na osnovu koga je pokrenuto objavljivanje serije kniga URBAN WATER Book Series. Izdavač serije knjiga je Francis & Taylor.

Povezana vest:  Ko je najveći MONOPOL-ista u Srbiji?

Bio je 4 godine predsednik Evropske regionalne asocijacije za hidraulčka istraživanja (IAHR). Objavio je 380 radova u časopisima i na naučnim i stručnim skupovima. Kao autor, koautor ili editor objavio je 42 knjige.