Za zene u nauci logo

Poznate dobitnice 14. godišnje L’ORÉAL-UNESCO Nagrade “Za žene u nauci”

U nedelji u kojoj se obeležava Svetski dan nauke, objavljena su imena pet izuzetnih naučnica is celog sveta koje će dobiti L’ORÉAL-UNESCO Nagrade za 2012. godinu u oblasti prirodnih nauka. Ove nagrade dodeljuju se u sklopu međunarodnog partnerstva L’ORÉAL-a i UNESCO-a, odnosno globalnog programa „Za žene u nauci“.

Međunarodna mreža od blizu hiljadu naučnica i naučnika svake godine nominuje kandidatkinje za ovu nagradu, a odluku o pet laureatkinja donosi nezavisni internacionalni žiri, kojim predsedava dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1999. godine, profesor Ganter Blobel (Pr. Günter Blobel).

Profesor Blobel je ovim povodom rekao: “Ono čime se bave lauretkinje za 2012. godinu pruža impresivan uvid u neka od izuzetno značajnih pitanja za ljudsko zdravlje, poput dijabetesa, moždanog udara, bakterijskih i virusnih infekcija, ali i u mogućnosti unapređenja uzgajanja biljaka u sušnim oblastima. Njihova istraživanja su zaista originalna, a svaka od njih je među najboljim naučnicama u pet različitih regiona u svetu.

U trenutku u kom smo suočeni sa globalnim problemima kao što su smanjenje prirodnih resursa, porast i starenje stanovništva, kao i sa posledicama medicinskih i društvenih izazova koji proizilaze iz tih problema, L’Oréal i UNESCO su uvereni da će ove naučnice imati veliki uticaj na društvo i doprineti stvaranju bolje budućnosti.

Povezana vest:  Još dva dana „Sajam cveća" u Delta Cityju

Laureatkinje za 2012. godinu su:

AFRIKA i ARAPSKE ZEMLJE

Profesorka Džil Farant (Jill FARRANT)

Vođa istraživanja – molekularna fiziologija biljaka, Odeljenje za molekularnu i ćelijsku biologiju, Univerzitet u Kejptaunu, Južna Afrika

“Za otkriće kako biljke preživljavaju u suvim uslovima”

AZIJA i PACIFIK

Profesorka Ingrid Šefer (Ingrid SCHEFFER)

Vođa istraživanja – pedijatrijska neurologija, Univerzitet u Melburnu, Australija

“Za identifikovanje gena koji su uključeni u neke oblike epilepsije”

EVROPA

Profesorka Frensis Eškroft (Frances ASHCROFT)

Profesorka Kraljevskog istraživačkog društva, Katedra za fiziologiju, anatomiju i genetiku, Univerzitet u Oksfordu, Velika Britanija

“Za napredak u razumevanju lučenja insulina i neonatalnog dijabetesa”

LATINSKA AMERIKA

Profesorka Suzana Lopez (Susana LÓPEZ)

Razvojna genetika i molekularna fiziologija, odeljenje Instituta za biotehnologiju, Nacionalni univerzitet u Meksiku, Meksiko.

“Za identifikovanje načina na koji rota virusi prouzrokuju smrt 600 hiljada dece svake godine”

SEVERNA AMERIKA

Profesorka Boni Basler (Bonnie BASSLER)

Povezana vest:  Srbija - evropska prestonica nežnosti

Medicinski institut Hauard Hjuz i odeljenje za molekularnu biologiju, Univerzitet Prinston, Sjedinjene Američke Države

“Za razumevanje hemijske komunikacije između bakterija i otvaranja novih vrata za lečenje infekcija”

Ceremonija dodele Nagrada biće održana 22. marta 2012. godine u sedištu UNESCO-a u Parizu. Svaka laureatkinja predstavlja izuzetan uzor za buduće generacije naučnika, i biće nagrađena sa 100 hiljada dolara u znak priznanja za njen doprinos unapređenju nauke.

Žiri sastavljen od eminentnih naučnika

Žiri za dodelu L’ORÉAL-UNESCO nagrada 2012. godinu čini 18 eminentnih članova međunarodne naučne zajednice. Predsednik žirija je profesor Ganter Blobel (Pr. Günter Blobel), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1999. godine, koji je ujedno i član ovog tela od 2005. godine. Profesor Kristijan de Djuv (Christian de Duve), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1974. godine, je osnivački predsednik ovih nagrada, a Irina Bokova (Irina Bokova), generalna direktorka UNESCO-a, je počasna predsednica.

Pionirski program za promovisanje žena u nauci

Tokom proteklih 14 godina, L’Oréal Korporativna fondacija i UNESCO pružaju podršku ženama koje se bave naučnim istraživanjima širom sveta i koje doprinose naučnom napretku. Svake godine program „Za žene u nauci“ ističe naučnu izuzetnost i ohrabruje talente koji obećavaju.

Povezana vest:  Da li Šanelu 5 preti zabrana u EU?

Od 1998, L’ORÉAL-UNESCO Nagrade dobile su 72 laureatkinje, izuzetne žene koje su napravile veliki napredak u naučnim istraživanjima. Dve od njih su načinile korak dalje i kasnije dobile i Nobelove nagrade.

Sa ciljem da promoviše i ohrabri žene i podstakne razvoj njihovih naučnih karijera, kroz partnerstvo “Za žene u nauci” takođe je razvijena globalna mreža međunarodnih, regionalnih i nacionalnih programa stipendija namenjenih mladim ženama koje predstavljaju budućnost nauke. Do danas, stipendije je dobilo više od 1200 žena u 103 države, čime im je obezbeđena podrška i omogućeno da nastave svoja istraživanja u naučnim institucijama u zemlji ili inostranstvu. Ovaj program je postao reper za naučnu izvrsnost na međunarodnom nivou.

Međunarodnim programom stipendiranja “Za žene u nauci” do sada je nagrađena je i jedna srpska naučnica dr Ivana Pešić iz Niša. Nacionalni program stipendiranja u Srbiji je pokrenut 2010. godine, a ovogodišnji konkurs za stipendije otvoren je do 15. novembra.