Unicef Sasa i AnaAna Ivanović i Saša Đorđević pozvali privrednike da podrže program „Škola bez nasilja“

 

Ana Ivanović i Aleksandar Đorđević, ambasadori UNICEF-a za Srbiju, pozvali su privrednike u Srbiji da podrže program „Škola bez nasilja“.

Prema istraživanju školske populacije u Srbiji, čak dve trećine dece kaže da trpi nasilje u školi!

„Obraćamo Vam se sa željom da zajedno učinimo veliku i važnu stvar –  da zajedno smanjimo nasilje među mladima u  Srbiji. Sva naša  deca  moraju  da rastu  u sigurnom i podsticajnom okruženju kako bi izrasli u zdrave, zadovoljne i dobre ljude. Počnimo sa školama! Neophodno je da se uspostavi i neguje sistem vrednosti ne-nasilja i tolerancije kao i da se adekvatno koriste postojeći mehanizmi kontrole – propisani zakonima.  Da bi se to postiglo, treba pre svega da obezbedimo da deca dobiju dobro i kvalitetno obrazovanje u skoli koja je bezbedna“, istakli su Ana Ivanović i Saša Đorđević.

Povezana vest:  Fergi i kompanija Avon čestitaju Dan žena

Ana Ivanović i Saša Đorđević su najveći donatori programa „Škola bez nasilja“. Zahvaljujući njima, u čak  65 škola u Srbiji zaživeo je ovaj program.

Program „Škola bez nasilja“ se trenutno uspešno sprovodi u 193 osnovne i 9 srednjih škola u Srbiji. Postižu se značajni rezultati  – deca, roditelji i nastavnici, uključeni u program, sada prepoznaju različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja, reaguju na njega blagovremeno i konstruktivno i  prihvataju i uvažavaju činjenicu da nasilje nije prihvatljivo i da je promena moguća. Iako obuhvata 140,000 učenika program pokriva samo 14 posto od ukupnog broja škola u Srbiji.

Povezana vest:  Ljubimci dobrodošli u beogradske lokale

Da bi se nasilje smanjilo i da bi se uspostavio drugačiji sistem vrednosti među decom i mladima neophodno je da se celo društvo uključi. Privrednici u Srbiji mogu da daju značajan doprinos stvaranju mreže škola bez nasilja kao i promociji društveno odgovornog ponašanja i poslovanja.

Program „Škola bez nasilja“ se finansira isključivo sredstvima prikupljenim u lokalnoj zajednici, donacijama građana i privrednog sektora.  Do sada ga je podržalo preko 600 privrednika.

Program „Škola bez nasilja“ je razvio i u školama sprovodi UNICEF zajedno sa timom stručnjaka i uz partnerstvo Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za sport i omladinu, Saveta za prava deteta i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

Povezana vest:  Stigla Nova godina u Australiju

Cilj programa  je  edukacija  učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja u školama, ali i šire društvene zajednice o vrstama nasilja i načinima borbe protiv njega.

Ana Ivanović i Saša Đorđević, apelujući pre svega na privrednike, ali i na svakog pojedinca u Srbiji da ulažu u stvaranje društva tolerancije i nenasilja, poručuju:

„Pošaljite deci poruku:  ’’Važni ste nam! Brinemo o vama! Odlučni smo da zajedno sa Vama dugoročno gradimo školu i društvo bez nasilja‛”.