Esen, Pečuj i Istanbul – Evropska prestonica kulture 2010.

logo_bunt_mit_rahmen_300x150Karnevalskom povorkom i pozorišnim predstavama na otvorenom, mađarski grad Pečuj 10. januara svečano se predstavlja kao Evropska prestonica kulture 2010., a tu titulu deli s Istanbulom u Turskoj i Esenom u Nemačkoj. 
Kroz karnevalsku povorku i predstave u kojima će sudelovati umetničke grupe i 450 studenata, Pečuj će oslikati 2000 godina svoje kulturne baštine, rekao je u četvrtak Andras Gerner, vođa organizacionog odbora projekta, javlja nacionalna agencija MTI.
Šetnjom divovskih lutaka kroz grad u nošnjama različitih istorijskih razdoblja, program je počeo u četvrtak uprikazivanjem rimskog razdoblja, doba ranog hriršćanstva i vladavine kralja sv. Stjepana na trgu ispred palate Biskupije koja je 2009. obiležila hiljadu godina postojanja. Petak je bio predviđen za prikaze vladavine kralja Lajosa Nagyja, renesanse i turskih vremena, dok je subota bila posvećena periodu od 17. do 20. veka. 
Titulu EPK 2010., Pečuj je stekao zbog svojih kulturnih i civilizacijskih vrednota, ali i multikulturalnosti jer je dom brojnih manjina, Nemca, Bugara, Grka, Srba, Roma, Slovenaca, Hrvata i drugih.
Zbog multikulturalnosti za Evropsku prestonicu kulture izabran je i Istanbul, nekad središte rimskoga, zatim vizantijskog i otomanskog carstva, a danas područje tri abrahamske religija koje ga čine kosmopolitskim gradom, zbog višeetničkog iskustva i kulture preživljavanja i zato što je primao izbeglice, iseljenike, umetnike i intelektualce.
Nemački grad Esen u središtu Ruhrskog područja od 53 grada, višeetnička je metropola čiji stanovnici dolaze iz 170 nacija i čiji je identitet snažno obeležen životom u rudnicima koji je njegove stanovnike oblikovao jakim osećajem za jedinstvo, saradnju, hrabrost i pragmatizam.
Projekt Evropski grad kulture pokrenulo je 1985. godine deset država tadašnje Evropske zajednice u cilju ukazivanja na kulturno bogatstvo i raznolikost gradova Evrope i jačanja položaja nekog grada, regije i države. Od 1999., preuzet je naziv Evropska prestonica kulture, a kulturni i društvenoekonomski uticaj projekta postaje sve važniji te mnogi kandidati teže toj uglednoj tituli. Spisak budućih EPK definisan je do 2019., a Beograd je svoju kandidaturu najavi za 2020. godinu.

Povezana vest:  Adidas i Parley for the Oceans nagrađeni za majicu od reciklirane plastike iz okeana