„Pepeljuga na ledu“ u izvođenju nacionalnog baleta na ledu iz Sant Petersbug

cinderellaoniceNacionalni balet na ledu iz Sant Petersburga gostuje 23. januara u velikoj dvorani Centra „Sava“ s predstavom „Pepeljuga na ledu“.
Jednu od najpoznatijih priča o preobražaju sirote devojčice u princezu, na muziku Sergeja Prokofjeva, dočaraće ples na ledu Pepeljuge i njenog princa i virtuozni skokovi i pokreti zle maćehe i njenih ćerki.
Nacionalni balet na ledu iz Sant Petersburga je prva i do sada jedina baletska trupa koja nudi pravi klasični balet sa klasičnim baletskim kostimima i dekorom, a koji se izvodi na specijalnom klizalištu postavljenom na pozorišnoj sceni.
Osnovao ga je istaknuti koreograf Konstantin Bojarski 1967. godine, sjedinivši umetničko klizanje sa klasičnim ruskim baletom.
Dugotrajnim radom na adaptaciji klasičnih figura, plesa i skokova na ledu Bojarski je uspeo da stvori potpuno novi žanr u formi baleta na ledu.
Baletski ansambl predvodi umetnički direktor, zaslužni umetnik Rusije Konstantin Rasadin, koji je nastupao zajedno sa Mihailom Barišnjikovim i Natalijom Makarovom. 
Rasadin je tokom 23 godine bio vodeći solista opere i baleta Teatra Marinski u St. Petersburgu (ranije Teatar Kirov) i bio je učenik Leonida Jakabsona na Akademiji ruskog baleta. 
Intenzivnim i napornim vežbama članovi ansambla sjedinili su elemente atletskog umetničkog klizanja sa elementima klasičnog ruskog baleta i stvorili izuzetno kvalitetnu umetničku i originalnu celinu. 
Nacionalni balet, koji je do sada imao više od 7.000 nastupa na najprestižnijim scenama širom sveta, privlači publiku svih uzrasta svojim repertoarom koji uključuje predstave „Labudovo jezero“, „Uspavana lepotica“, „Romea i Julija“, „Krcko oraščić“, a sada i „Pepeljugu“.
Ovo je drugo gostovanje santpetersburškog baleta ove godine u Beogradu, posle predstave „Labudovo jezero“ izvedene u Centru „Sava“ u januaru.
Ulaznice se po ceni od 1.800, 2.000, 2.300 i 2.500 dinara prodaju na blagajni Centra „Sava“.

Povezana vest:  Dubai spektakularnim vatrometom ušao u 2014. godinu