U bečkom zoološkom vrtu ima dva razloga za slavlje: amurska leopardica Ida donela je na svet blizance i time doprinela porastu najmanje populacije divljih mački na svetu. U Šenbrunu trenutno najviše pažnje privlače njena dva mladunčeta stara oko dva i po meseca, ženka Inga i mužjak Bajkal.

Amurski leopard (Panthera pardus orientalis) nosi ime po sibirskoj reci Amur pa je zbog toga ime mužjaku dao ruski ambasador u Austriji. „Dao sam mu ime Bajkal po ruskom najpoznatijem jezeru – Bajkalskom jezeru. Jedna tako moćna životinja zaslužuje takvo ime“, rekao je ruski ambasador Dmitrij Ljubinski. Negovatelji Šenbruna dali su ime ženki, a odlučili su se za tipično germansko ime „Inga“ koje znači „boginja plodnosti“.

Povezana vest:  Uz novi NIVEA Q10 serum neka ti do izražaja dođe lice, a ne bore

Ženka amurskog leoparda, Ida, uselila je 2016. godine u bečki zoološki vrt, a prošle godine joj se pridružio mužjak, Pjotr, koji je stigao iz moskovskog zoološkog vrta. „Nakon faze privikavanja, amurski leopardi su smešteni u zajednički kavez“, rekla je direktorka Šenbruna Dagmar Šrater. „Pošto Pjotr kao mlad mužjak sa nepune dve godine nije mogao da dominira, Ida je bila ta koja je „nosila pantalone“, našalila se direktorka zoološkog vrta. Ipak posle dve godine Ida i Pjotr dobili su zajedničko potomstvo.

Povezana vest:  Majkl Daglas optimističan u vezi s ozdravljenjem

Amurski leopard spada u najugroženije velike mačke na svetu. Zabeleženo je manje od 25 jedinki u okolini reke Amur u Rusiji. Na sreću, oko 300 primeraka amurskog leoparda živi u zoološkim vrtovima širom sveta, zbog čega je uzgoj ovih vrsta od vitalnog značaja. Leopardi su uključeni u program razmnožavanja u kome se određuju koje jedinke odgovaraju drugima u zavisnosti od starosti i stepena srodnosti. Razmenom jedinki među zoološkim vrtovima održava se genetski zdrava populacija koja se nalazi pod ljudskim nadzorom i omogućava nega i zaštita ovoj gotovo kritično ugroženoj vrsti.

Povezana vest:  "TransformaciJA" sa Anom Dornik: Brojni edukatori poslali poruku publici o važnosti mentalne transformacije

Više informacija: www.zoovienna.at

Copyright: Tiergarten Schönbrunn, Foto: Herbert Dechant