GALERIJA PROGRES – Božićna izložba likovnih radova dece Srbije“ UJEDINJENI ZA NAŠA PRAVA”

Otvaranje_izlozbePosle velikog uspeha u Strazburu, izložba dece Srbije u Beogradu. Izložba “ Ujedinjeni za naša prava” održana u Palati Saveta Evrope u Strazburu, od 7 do 18. decembra 2009. godine sa sloganom “GRADIMO SRBIJU ZA DECU I SA DECOM” – svečano je predstavila Srbiju, povodom proslave jubileja 60 godina od osnivanja Saveta Evrope i 20-tog rođendana UNESCO Konvencije o pravima deteta.
Izložba je organizovana u sardnji sa Stalnom Misijom Republike Srbije pri Savetu Evrope, u realizaciji Sanvag Etnoeko Centra iz Beograda i Fice Srbija uz pomoć Društva srpsko ruskog prijateljstva, koje je ustupilo likovne radove dece sa Kosova. 
U pripremama je učestvovalo preko 300 dece svih uzrasta i sposobnosti širom Srbije iz: predškolskih ustanova, osnovnih škola, domova za decu bez roditeljskog staranja, domova za decu i omladinu sa posebnim potrebama, zavoda za decu i omladinu, SOS dečijih sela i zavoda za socijalnu zaštitu.
Tema izložbe – dečiji kreativni izraz na sledeće teme:
Značaj prava dece i poštovanje njihovog ljudskog i fizičkog dostojanstva.
Hoćemo ruke koje neguju i miluju – nećemo grubost i batine
Deca protiv seksualne zloupotrebe i nasilja.
Značaj konvencija (dokumenata) kojima se štite prava deteta.
Poseban značaj izložbe je kuriozitet da su po prvi put deca, predstavila jednu zemlju članicu S.E. i to u okviru dvostruke jubilarne proslave. U organizaciji SEEC-a, od iduće godine u S.E. održavaće se „Godišnja izložba dece Evrope“. Pored dece Srbije koja se pojavljuju kao „domaćini“ svake godine učestvovaće i deca iz drugih zemalja članica S.E.
U galeriji Progres 12. januara u gospođa Radmila Hrustanović, uručila je učesnicima izložbe poklone ispred Grada Beograda a gospođa Željka Burgund direktor Fice Srbija predala je deci simbolične poklone Saveta Evrope.

Povezana vest:  Redovna rutina nege više nije dužnost i obaveza već uživanje