Darko_Jaksic,ministarstvo_poljoprivrede,_sumarstva_i_vodoprivrede,_Branko_Nesic_direktor_festivala,_Dejan_Veselinov,v.d._direktora_TOB_(1)IV Rakija Fest 11. i 12. decembar Hotel Continental

 

 

IV Rakija Fest, internacionalni sajam rakije i najjačih ukusa Srbije pod sloganom „Rakija je srpski brend“ u organizaciji Rakia Bara i Udruženja proizvođača prirodnih voćnih rakija “Najjači ukusi Srbije”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i podršku Turističke organizacije Beograda održaće se 11. i 12. decembra u hotelu Continental, Impulse Hall.

Ova najznačajnija manifestacija o rakijama čiji je cilj da predstavi rakiju kao srpski brend, približi kulturu služenja rakije, rakiju kao sastavni deo koktela, mogućnost njenog kombinovanja sa hranom, ugostiće oko 50 proizvođača prirodnih voćnih rakija iz Srbije i inostranstva.

Govorivši o podršci festivalu Dejan Veselinov, v.d. direktora TOB-a istakao je „ Rakija Fest je jedna od manifestacija u Beogradu koja privlači domaće i strane goste, ali i Beograđane. O atraktivnosti rakije kao tradicionalnog srpskog proizvoda govori činjenica da je „Beogradska Rakija tura” u organizaciji Rakia Bara, a koju je Turistička organizacija Beograda podržala sve popularnija. Sa druge strane proizvodnja rakije može biti i segment turističke ponude jer je rakija suvenir za koji se najčešče opredeljuju turisti”

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom i načinom proizvodnje rakije kroz degustaciju voćnih rakija, kao i da prisustvuju takmičenju u rakijskom šahu, pripremanju koktela sa rakijom i kulinarskom show-u.

Povezana vest:  Elin ne ostavlja Tigera Woodsa zato što je ponovo trudna

Na ovogodišnjem festivalu poseban akcenat biće stavljen na stručna predavanja koja su namenjena proizvođačima rakije i ostaloj publici kako bi se utvrdila trenutna pozicioniranost rakije kao srpskog brenda, kao i mogući pravci njegovog razvoja.

„Svi govorimo da je rakija srpski brend, ali se na tome sve i završava. Kroz savremenu prezentaciju rakije koju prate stručna predavanja iz različitih oblasti želimo da krenemo koracima koji su ustanovili ljudi iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede kada je u pitanju vino i pokažemo da i rakija ima razvojni potencijal ukoliko se proizvođači upoznaju sa pravnim okvirima i predoče im se sve mogućnosti proizvodnje i prodaje“ rekao je tom prilikom Branko Nešić, direktor festivala.

Povezana vest:  ETIHAD AIRWAYS PRODUŽIO POPULARNU PONUDU ZA DVA BESPLATNA NOĆENJA U ABU DABIJU

Darko Jakšić, samostalni savetnik za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izneo je primer vinara i rekao da je 2008. godine bilo 7 registrovanih proizvođača vina sa geografskim poreklom, dok danas postoji 60 registrovanih proizvođača koji proizvode oko 150 vina sa geografskim poreklom.

Svi zainteresovani imaće priliku da čuju stručna predavanja na teme:

-Usklađivanje proizvodnje i kvaliteta rakije sa standardima Evropske unije – predavač predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

-Tradicionalni vs. savremeni destilacioni aparati – predavač Milorad Cilić, konsultantska kuća Enocentrik,

-Značaj ambalaže u plasmanu proizvoda – predavač predstavnik Coba &Associates, Brand Design Agency

-„Putevi šljivovice“ – predavač predstavnik udruženja „Najjači ukusi Srbije“

-Sajamska strategija između prodaje i marketinga – predavač predstavnik konsultantske kuće DOOR

-Slaganje rakije i hrane – predavač predstavnik Kulinarske federacija Srbije

Povezana vest:  Udahni duboko na Kopaoniku

-Slaganje rakije i čokolade – predavač predstavnik Art Ival

Sastavni deo festivala biće ocenjivanje rakija, kao i proglašenje pobednika i „veselog pobednika“ festivala. Komisiju za ocenjivanje činiće Miroljub Cilić, Zoran Cilić, Snežana Stanković, Dejan Debeljaković i Branko Nešić, dok će se na čelu veselog žirija naći glumac Nenad Jezdić.

IV Internacionalni Rakija Fest priključio se akciji „Ili piješ ili voziš“ kako bi se posetiocima skrenula pažnja na odgovorno konzumiranje alkohola i ukazalo na rizičnost kombinovanja alkohola i vožnje.

 

Cena ulaznice je 300 dinara, a za studente su osmišljene posebne pogodinosti tako da će uz indeks moći da kupe kartu po ceni od 200 dinara.

 

Ulaznice se mogu kupiti neposredno pre ulaska na festival u hotelu Continental, Impulse Hall.

 

Radno vreme festivala

Subota 11. decembar 2010. od 11.00 do 21.00 čas
Nedelja 12. decembar 2010. od 11.00 do 20.00 časa