Gradovi koji brinu o deci su oni koji unapređuju razvoj dece i u kojima se ostvaruju sva prava dece predviđena „Konvencijom UN-a o pravima deteta“.

U Beču će se od 24. do 26. septembra 2018. godine u gradskoj većnici održati 9. Internacionalna stručna konferencija „Dete u gradu“ („Child in the City“). Ova manifestacija će biti najveća do sada sa trodnevnim programom i više od 100 međunarodnih predavača.
U centru pažnje biće interdisciplinarni dijalog između predavača kao što su pravni zastupnici dece, urbanisti i nevladine organizacije. Na jednom mestu učesnici će moći da diskutuju o mogućnostima prilagođavanja gradova životu dece.
Pored predavanja i radionica, biće predstavljene i različite inicijative za izgled gradova u kojima treba da žive deca.
Kako ponovo osvojiti javni prostor za decu, kako im pomoći da savladaju vožnju biciklom, da pomoću aplikacije otkriju svoj grad ili da čitaju dvojezični časopis spadaju u četiri nagrađena projekta takmičenja „Deca, deca! Nove dizajnerske ideje za gradski život iz dečjeg ugla“. Nagrađeni dizajneri Alek Hager, Silvija Kostencer, Anke Lajcgen i Karin Hiršberger će predstaviti svoje projekte i biće na raspolaganju za međusobnu razmenu znanja sa posetiocima i učesnicima konferencije.
Više informacija:
https://www.childinthecity.org/

Povezana vest:  Morski moljac dobio ime po Jennifer Lopez

PHOTO: Child in the City Conference