mentorska_setnjaMENTORSKOM ŠETNJOM OD TERAZIJA DO KALEMEGDANA OTPOČEO PROJEKAT „PODELI SVOJE ZNANJE – POSTANI MENTORKA“

 

Simboličnom šetnjom od Terazija do Kalemegdana, danas je zvanično otpočeo projekat Podeli svoje znanje – postani mentorkakoji su zajednički pokrenuli Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka i Evropski pokret u Srbiji. Paraleleno sa šetnjom centrom Beograda, globalna ženska „Mentorska šetnja“ je održana u još osam zemalja sveta – Argentini, Ekvadoru, Egiptu, Gani, Indoneziji, Nigeriji, Svazilendu i Ugandi.

Cilj projekta Podeli svoje znanje – postani mentorka“ je da okupi istaknute, uspešne dame iz različitih profesija koje su voljne da svoje znanje i iskustva prenesu odabranim mladim ženama na početku karijere. Pozivu da učestvuju u programu odazvalo se više od četrdeset mentorki, među kojima su glumice Mirjana Karanović i Ana Sofrenović, novinarke Antonela Riha i Brankica Stanković, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milica Delević, narodna poslanica Gordana Čomić i druge uspešne žene iz sveta biznisa, javnog i civilnog sektora.

Povezana vest:  Humanitarna revija Roksande Ilinčić u Belom dvoru

mentorska_setnja_1„Danas smo se okupili da zajedno na delu pokažemo moć koju žene imaju da transformišu društva širom sveta kada deluju ujedinjeno i solidarno. Želimo da doprinesemo pozitivnim promenama na globalnom nivou“, izjavila je Andrea Brbaklić, inicijator ovog projekta u Srbiji, govoreći o njegovim ciljevima i razlozima mentorki da se aktivno uključe u ostvarenje ove ideje. Ona je bila učesnica programa „Women Leaders Mentoring Program“ u organizaciji State Department-a, nevladine organizacije Vital Voices i magazina Fortune, 2008. godine, gde se i rodila ideja o ovoj globalnoj akciji.

Povezana vest:  Kejti Peri i Robert Patinson vode razgovore do duboko u noć

Mentorska šetnja predstavlja samo početak druženja i jedan u nizu susreta mentorki i odabranih mladih žena koji će biti organizovani tokom trajanja programa. Do maja 2011. godine, kada je planiran završetak projekta, mentorke i odabrane učenice će se povremeno sastajati i razgovarati o svojim uspesima, ali i izazovima sa kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu. Takođe, planirano je organizovanje pet okruglih stolova, gde bi sve učesnice programa razmenjivale mišljenja i iskustva i razgovarale na različite teme.

Ideja za mentorsku šetnju potekla je od bivše vlasnice Oksigen media, Džeraldine Lejborn (Geraldine Laybourne), koja je ove šetnje „raširila” po Sjedinjenim Američkim Državama i inspirisala učesnice  programa „Globalno žensko mentorsko partnerstvo“ da učine isto u svojim zajednicama. Prve mentorske šetnje, koje je 29. novembra 2008. godine organizovala nigerijska liderka Lusi Kanu, rezultirale su velikim uspehom uz učešće nekoliko stotina žena na četiri kontinenta. Danas organizacija Vital Voices, u partnerstvu sa članicama svoje „Globalne liderske mreže“, koordinira mentorske šetnje u nekoliko država sveta. Sve ove šetnje se događaju istog dana, ilustrujući posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazujući na njihova dostignuća.

Povezana vest:  Potočurak – voda ljubavi u okviru „Senjski Rudnik festivala"

U Srbiji je prva mentorska šetnja bila održana 15. decembra 2008. godine u Beogradu i Nišu, kada se na jednom mestu okupilo više od petnaest uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, nevladinog sektora, kao i studentkinja, budućih liderki, u cilju razmene znanja, veština i iskustva.