EkOlimpijada logoFinale EkOlimpijade Srbije 2010. 26. novembra

 

Ovim projektom Olimpijski komitet Srbije želi da propagira da je organizacija koja se bavi ne samo vrhunskim sportom, već na jedan sveobuhvatan način propagira olimpijske vrednosti kroz sport, kulturu, obrazovanje, očuvanje životne sredine, aktivno uključivanje mladih i volonterizam.

U tom smislu, OKS je prepoznao važnost i značaj projekta „Očistimo Srbiju” koje realizuje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i želeo je da se svojim aktivnostima uključi u ovaj projekat. Nosioci ovog projekta su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, dok su partneri i snažni pomagači ovog projekta lokalne samouprave u kojima se ovaj projekat realizovao cele godine. Ovaj projekat je finansiran iz Fonda za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, fonda Olimpijske solidarnosti, ali su finansijski ovaj projekat pomogli Vojvodjanska banka i kompanija Merkator S.

Realizacijom EkOlimpijade Srbije, Olimpijski komitet Srbije je želeo da izmesti svoje aktivnosti iz Beograda i da u različitim delovima Srbije prikaže samo deo svog polja delovanja. EkOlimpijada je prvenstveno namenjena deci osnovno – školskog uzrasta koja su direktni učesnici u projektu, ali nije samo namenjena deci već svima koji vole sport. EkOlimpijada se sastoji iz nekoliko aktivnosti:

Povezana vest:  Kolašinac bez plasmana u finale

 

– izložba „Vek igre-100 godina Olimpizma u Srbiji”;

– EkOlimpijsko igralište;

– Olimpijski fudbal;

– ARCTOS radionica.

Izložba „Vek igre – 100 godina Olimpizma u Srbiji” je realizovala stručna ekipa ljudi iz Olimpijskog muzeja koji deluje u okviru Olimpijskog komiteta Srbije, a na čelu koga je Direktor doc. Dr Darko Mitrović. Izložba prati razvoj olimpizma na prostorima Srbije, a eksponati koji su predstavljani širom Srbije su jedinstveno blago iz istorije srpskog sporta. Medalja sa prvih modernih olimpijskih igara iz Atine 1896. godine, pudrijera koju su dobile sve sportistkinje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, originalni reket Miloša Crnjanskog, kostim Milorada Čavića u kojem je plivao i osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine samo su neki od artefakata koje su gradjani iz 7 mesta u Srbiji imali prilike da vide u ovoj godini.

EkOlimpijsko igralište je aktivnost koja u okviru Olimpijskog komiteta Srbije živi već 4 godine i nekoliko puta do sada je pohvaljena u Medjunarodnom olimpijskom komitetu kao izuzetna edukativna aktivnost za decu. Kroz niz radionica u kojima deca učestvuju, potencira se zaštita životne sredine, ali i prijateljstvo, poštovanje i mnoge druge olimpijske vrednosti. Ekološki tenis, kotrljajući karling, izrada olimpijskih medalja od ekološkog plastelina samo su neke od aktivnosti koje deca imaju prilike da probaju tokom EkOlimpijade.

Povezana vest:  Južnoafrikancima 50.000 dolara za zlato na OI

Olimpijski fudbal jeste jedina takmičarska aktivnost u okviru projekta, ali sa prilično modifikovanim pravilima. Ekipe imaju podjednak broj dečaka i devojčica, a da bi se golovi jedne ekipe važile, potrebno je da barem jedan od golova postigne devojčica. Pravila postavljaju sami članovi ekipe pre početka meča, a tokom trajanja igre, sudije ne postoje, već članovi ekipa sami treba da poštuju pravila koja su sami sebi postavili. Po završetku utakmice, ekipe razgovaraju ko je koliko poštovao pravila i ocenjuju jedni druge, dodeljuju bodove za fair play koji se podjednako vrednuju kao i bodovi koji su osvojeni tokom mečeva.

ARCTOS radionica je aktivnost koju je razvio ENGSO Youth – organizacija koja deluje na prostoru cele Evrope i koja okuplja krovne sportske organizacije iz cele Evrope. ARCTOS je projekat koji se bavi prepoznavanjem diskriminacije u sportu, a primeri se na jedan interaktivan način koriste kako bi deca prepoznala diskriminaciju u sportu, ali i da bi znali kako da reaguju u takvim situacijama. Srbija je prva zemlja van prostora Evropske unije u kojoj se ovaj projekat realizuje.

Povezana vest:  Predsednik OK Velike Britanije najavio ostavku u novembru

Finale EkOlimpijade Srbije će se realizovati 26.novembra u pre podnevnim časovima na GEMAX teniskim terenima, a učesnici finala će biti deca iz svih mesta u kojima je EkOlimpijada do sada realizovana. U Beogradu će toga dana biti prisutna deca iz Subotice, Stragara, Kosjerića, Petrovca na Mlavi, Bora, Novog Sada, Niša i Beograda. Svi učesnici će na kraju radionica dobiti poklone koje će im dodeliti Predsednik MOK – a, Žak Rog; Predsednik EOK – a, gospodin Patrik Hiki; Predsednik OKS, gospodin Vlade Divac, Ministar životne sredine i prostornog planiranja, gospodin Oliver Dulić, kao i predstavnici sponzora ovog projekta. Finale EkOlimpijade Srbije, pored pomenutih sponzora i partnera, podržali su i kompanija SIKA (Generalni sponzor proslave 100 godina Olimpijskog komiteta Srbije), kao i kompanija McDonald’s Srbija koja je za sve učesnike finala u Beogradu obezbedila besplatne Mek obroke.