Zadružni savez Srbije i ove godine organizovao je stručnu raspravu u okviru Sajma etno hrane i pića, u cilju unapređenja rada zemljoradničkih zadruga na teritoriji Republike Srbije, sa temom „Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije“. U okviru ove teme učešće su uzeli Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Darko Božić, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Božo Joković, direktor Prve složene zemljoradničke Zadruge – NAŠI VOĆARI, Milićevo Selo.

Povezana vest:  Eucerin® Q10 -rešenje protiv bora, čak i za veoma osetljivu kožu, sada sa 20% popusta

Božić je ovom prilikom istakao značaj programa Vlade Republike Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koji ima za cilj obnovu srpskog sela i unapređenje rada zemljoradničkih zadruga na teritoriji Republike Srbije. Ovaj program u prethodne dve godine rezultatirao je formiranjem 320 novih zadruga, a sprovodi se preko kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, Milana Krkobabića. Kao primer dobre prakse u Zadrugarstvu navedena je novoformirana Prva složena zemljoradnička zadruga – NAŠI VOĆARI. Sedište Složene zadruge je u Milićevom Selu gde će se odvijati prerada voća u finalne proizvode i vršiti plasman kompletne kooperantske proizvodnje koja se odvija u Zadrugama osnivačima. Upravo preko Složene zadruge će se vršiti nabavka reprodukcionalnog materijala, direktan nastup na tržištu kapitala, i plasman gotovih proizvoda – prerađen, svež i zaleđen program voća koji će biti formiran u nekoliko kategorija.

Pored nabavke opreme i proizvodnje finalnih proizvoda kroz višu fazu prerade, dominantna su i ulaganja u zadruge koje se bave stočarskom proizvodnjom, prvenstveno govedarskom i ovčarskom, jer se ove proizvodnje uspešno mogu unaprediti i stabilizovati kroz zadružni način organizovanja. Imajući u vidu da je stočarstvo jedna od dve osnovne grane poljoprivrede, Ministarstvo će i u narednoj godini subvencionisati nabavku kvalitetnog priplodnog grla za unapređenje primarne stočarske poljoprivredne proizvodnje.