Uručene nagrade Lazar Trifunovic i DIUS

lazar_nagradaLikovnom kritičaru Jerku Denegriju danas je u Galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda (KCB) uručena nagrada za kritiku „Lazar Trifunović“, dok je kustosu Dejanu Sretenoviću uručeno priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu u 2009. Jerko Denegri nagradu je dobio za tekst „Simptomi srpske umetničke scene posle dvehiljadite“, objavljen u prvom broju časopisa „Remont Art files“ za 2009. godinu. Denegri je nagrađen i za tekstove objavljene u dopunjenom izdanju knjige „Jedna moguća istorija moderne umetnosti – Beograd kao internacionalna umetnička scena 1965-2006“. Knjigu su prošle godine objavili Signatura, Bigz i Muzej savremene umetnosti iz Beograda. Priznanje DIUS-a kustosu Dejanu Sretenoviću uručeno je za izložbu „Slobodan Šijan / Oko filma“, održanu prošlog proleća u Salonu Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu. 
Prema obrazloženju žirija za dodelu nagrade „Lazar Trifunović“, koje je na svečanosti pročitao njegov predsednik Slobodan Ristić, Denegri u svojim tekstovima „precizno markira ključne izložbe i projekte“ savremene srpske umetničke scene, ali i :kontekst savremene srpske umetnosti u evropskim koordinatama“. 
-Kao student Lazara Trifunovića i obavešteni autor koji prati ne samo savremenu umetničku scenu nego i s izuzetnom istrajnošću misao o savremenoj umetnosti, predstavljajući u svojim tekstovima desetine relevantnih kritičara druge polovine 20. veka, Denegri je formirao i kritički stav koji podržava emancipatorske procese u umetnosti, a da pritom ne sakralizuje objekte svoje pažnje – naveo je žiri. 
Komisija za dodelu priznanja radila je u sastavu: Slobodan Ristić, Milica Petronijević i Zoran Gavrić. 
Nagrada „Lazar Trifunović“ dodeljuje se od 1993. godine, a tradicionalno se uručuje na dan rodjenja istaknutog istoričara umetnosti Lazara Trifunovića (1929-1983) čije ime nosi. 
Predsednica žirija DIUS-a Simona Čupić istakla je da izložba Dejana Sretenovića, iako posvećena jednom umetniku (Slobodanu Šijanu), prevazilazi monografski okvir i značenje i uspostavlja široki dijalog s različitim problemima, od estetičkih i egzistencijalnih do socijalnih i političkih. 
-Raznorodan umetnički materijal je u izložbenom prostoru organizovan na dinamičan način. Uspešno su objedinjene tematske celine, rekonstruisano vreme u kojem je opus nastajao i pokazano da je ovakva umetnička praksa i dalje aktuelna i perspektivna – naveo je žiri. 
Odluku o dobitniku nagrade doneo je žiri u kojem su bili: Simona Čupić, Slobodan Jovanović i Dragana Kovačić. 
Stručno priznanje DIUS dodeljuje se istoričarima umetnosti od 1994. godine. Ovogodišnji laureat Dejan Sretenović prošle godine dobio je nagradu „Lazar Trifunović“. 
O likovnoj kritici Lazara Trifunovića na svečanosti je govorila Vesna Kruljac, autorka monografije o tom istoričaru umetnosti, objavljene u izdanju Narodnog muzeja iz Beograda, a prikazan je i dokumentarni film „Dijalog o kolažu“ koji je, prema Trifunovićevom scenariju, snimljen 1965. 

Povezana vest:  Broj korisnika digitalnih bankarskih usluga je u stalnom porastu